Björnräkning i höst i norr

I höst ska jägarna hjälpa länsstyrelserna i Jämtland och Västernorrland att räkna antalet björnar. Räkningen sker i form av björnspillningsinventering. Foto: Kjell-Erik Moseid

I höst kommer en ny björnspillningsinventering genomföras i Västernorrlands och Jämtlands län.
Det är länsstyrelserna och Jägareförbundet Mitt Norrland som hjälps åt med inventeringen.

Senast länsstyrelsen i Västernorrland genomförde en björnspillningsinventering var 2004. Sedan dess har skattningar gjorts med hjälp av jägarnas björnobservationer och avskjutningsstatistik.  
Enligt länsstyrelsens beräkningar ligger björnstammen i dag på cirka 200 djur, men påpekar att det finns en viss osäkerhet i beräkningarna eftersom det var elva år sedan den senaste inventeringen gjordes.

Jämtland inventerar också
Länsstyrelsen i Jämtlands län kommer också att genomföra en björnspillningsinventering under samma period som Västernorrland. Den senaste inventeringen i Jämtlands län genomfördes 2006 och man fann då cirka 900 björnar.
Båda länen kommer nu att få uppdaterade siffror på hur stor björnstammen är samt även se hur björnarna är fördelade över länen. 
– Vi har redan påbörjat arbetet med att informera de som tänker delta i insamlingen av björnspillning. Älgjägarna är en viktig målgrupp då många vistas i skogen under perioden då själva inventeringen pågår. De är dessutom ganska vana med att hitta björnspillning, säger Lars Wiklund, viltförvaltare på länsstyrelsen.  

Gemensamt ansvar
Även andra personer som vistas i skog och mark under hösten kan samla in björnspillning. Det kommer att finnas utlämningsställen för provmaterialet på flera platser i Västernorrland.
Länsstyrelserna samarbetar med Jägareförbundet Mitt Norrland och har gemensamt ansvar för att genomföra inventeringarna i Västernorrlands och Jämtlands län. Inventeringen startar 21 augusti och pågår fram till 31 oktober. Proverna skickas sedan till ett labb för DNA-analyser och ett resultat kan väntas under 2016.  
Viltskadecenter kommer att koordinera arbetet med björninventeringarna i Sverige och de ansvarar för att ta fram provtagningsmaterial och instruktioner för insamlandet av björnspillning. Någon gång i sommar kommer Viltskadecenter att ha instruktionerna och provmaterialet klart.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev