Åteljakt på björn tillåts i tre dalakommuner

(Uppdaterad text) Det blir tillåtet att åteljaga björn i tre kommuner i Dalarna i höst. Kravet är att varje åtel har en ansvarig och att denne går en kvällsutbildning som arrangeras av Jägareförbundet Dalarna.

Efter många turer står det nu klart att ett åteljaktförsök på björn genomförs i höst i kommunerna Falun, Rättvik och Orsa. Viltvårdsdelegationen i länet har beslutat att bara delar av länet var aktuellt för åteljaktförsöket och nu har alltså dessa tre kommuner utsetts.

Det finns mycket björn i de här kommunerna och målet med försöket är att det ska skjutas björn vid åtel, säger jaktvårdskonsulent Hans Johansson.

 

Omfattande regelverk

Ett krav för att kunna delta i försöket är att en åtelansvarig utses och att denne går Jägareförbundet Dalarnas utbildning i början av nästa vecka. Det är frågan om en kvälls utbildning med inriktning på det omfattande regelverket kring åteljakten och björnförvaltning i allmänhet.

I regelverket för den planerade åteljakten framgår bland annat:

Markägarens tillstånd krävs.
Åteln får inte placeras närmare bebodda hus än två kilometer.
Åteln får inte placeras närmare väg än 200 meter.
Åteln får inte vara synlig från väg eller vandringsled.

 

Ingen föranmälan

Måndag 4 juli och tisdag 5 juli arrangerar vi utbildningarna. Det behövs ingen föranmälan och utbildningen är gratis, säger Hans Johansson.

Utbildningskvällarna arrangeras 4 juli klockan 19.00 i Lingheds bystuga samt 5 juli klockan 19.00 i gamla kommunalhuset Furudal.

De som gått utbildningen och därmed kvalificerat sig att vara åtelansvarig får i sin tur utse jägare som får delta i åteljaktförsöket i höst.

Fotnot. Mer information om Jägareförbundets åteljaktutbildning får du på länsföreningens hemsida www.jagareforbundet.se/dalarna eller genom att ringa jaktvårdskonsulent Hans Johansson på 023-185 41.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev