Åteljakt på björn införs som försöksjakt?

Redan till hösten kan åteljakt på björn återinföras i Västerbotten samt inom en sameby i Norrbotten.
Väldigt mycket talar för att det blir så, säger Michael Schneider, rovdjurshandläggare på Naturvårdsverket.
Däremot stoppar länsstyrelsen i Dalarna förslaget om åteljakt på björn. Och i Gävleborg vill man ha mer pengar.

Om åteljakten tillåts i Västerbotten och i en del av Norrbotten blir det sannolikt som en tvåårig försöksjakt. Sedan ska jaktformen utvärderas.

Det är Jägareförbundets förslag och så kommer det sannolikt också att bli, säger Michael Schneider.

Eloge till länsstyrelse
Inga exakta detaljer kring den planerade åteljakten var klara vid tidningens pressläggning men helt klart kommer det att ställas krav på bland annat var åtlarna får anläggas och att de måste anmälas till länsstyrelsen innan jaktstarten.

Länsstyrelsen i Västerbotten ska ha en eloge för sitt arbete i åtelfrågan. Jag tycker att länsstyrelsen verkligen är lyhörd och på tå, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd samt i länsföreningen i Västerbotten.

Men det finns andra län där Jägareförbundets länsföreningar är mindre nöjda med länsstyrelserna. Till exempel i Gävleborg och Dalarna.

I Jägareförbundets ursprungsförslag om åteljakt på björn skulle även Gävleborg och Dalarna ingå i försöksområdet. En av anledningarna är att det redan finns ett stort antal sändarförsedda björnar i de båda länen och att detta skulle underlätta för forskningen kring hur björnar påverkas av åtling.

Ett blankt nej
Länsstyrelsen i Dalarna säger blank nej till förslaget. Insatta källor menar att länsstyrelsen ställningstagande beror på att man av okänd anledning helt enkelt inte vill ha åteljakt på björn i länet. Men detta förnekas av Stig-Åke Svensson, miljövårdsdirektör i länet.

Vi har ingen åsikt om det. Vi tycker däremot inte att Dalarna skulle lämpa sig som försökslän för åteljakt med tanke på den hårda debatten som redan pågår i länet om stora rovdjur.

Men blir inte tongångarna ännu högre i och med ert beslut?

Nej, det tror jag inte. Det handlar om en försöksverksamhet så jägarna får ge sig till tåls. Förresten har jag pratat med flera jägare som inte vill ha åteljakt på björn, säger Stig-Åke Svensson.

Besviken ordförande
Thomas Björklund, ordförande i Jägareförbundet Dalarna, är mycket besviken på länsstyrelsens agerande.

Det hade varit minst sagt önskvärt med åteljakt på björn i Dalarna. Vi har landets högsta samlade rovdjurstryck och ett stort antal sändarförsedda björnar. Det vore bra om länsstyrelsen förenklade jakten på stora rovdjur i stället för att som nu hela tiden göra den så svår som möjligt att genomföra, säger Thomas Björklund.

Han konstaterar också att den regionala rovdjursförvaltningen i det här fallet inneburit att åteljakt på björn inte får genomföras i Dalarna.

Vid tidningens pressläggning var det inte klart om det blir någon åteljakt på björn i Gävleborg. Länsstyrelsen sa först nej, men efter påtryckningar av Jägareförbundet tar länsstyrelsen upp frågan igen.

Mer resurser
Vi måste ha mer ekonomiska resurser för att kunna genomföra tillsynen av åtelplatserna. Vi gör just nu en kostnadsberäkning och kommer att fråga Skandinaviska björnforskningsprojektet om de kan finansiera den merkostnad som åteljakten skulle innebära. Det har ju fått pengar av Naturvårdsverket för en åtelstudie, säger Maria Widemo, enhetschef på länsstyrelsen i Gävleborg.

Vad menar ni skulle vara så resurskrävande med åteljakt?
Vi måste åka ut och godkänna tilltänkta åtelplatser. Dessutom vill vi besöka åtelplatserna när jakten avslutats för att undersöka att de städats tillräckligt noga, säger Maria Widemo.
Är det här ändå inte ytterligare ett exempel i raden på länsstyrelsen metoder att inskränka i jakten på stora rovdjur i länet?
Nej, absolut inte. Vi vill gärna få till åteljakt på björn i Gävleborg och vi har folk som vill arbeta med detta. Däremot vill vi ha mer pengar för att kunna finansiera vårt merarbete, säger Maria Widemo.

 

Pågående åtelstudie

Naturvårdsverket har beställt en studie av Skandinaviska björnprojektet för att se hur åtling påverkar björnarna. Björnprojektet har fått 1,3 miljoner för ändamålet och björnforskarna kommer att lägga ut åtlar och följa besöken via kameror. Dessutom kommer de att samla in björnhår från åtelplatsen och göra DNA-analys på håret. Detta ska ge svar på följande frågor:
Hur nyttjar björnar åtlar?
Vilka björnar är mest benägna att besöka åtlar?
Ökar eller minskar risken för att honor med ungar fälls under en eventuell åteljakt?
Hur påverkas björnarnas sociala system/liv?
Ökar antalet problembjörnar?
Hur reagerar björnar som är vid en åtel när människor närmar sig?

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev