Ansöker om jakt på rekordmånga vargar
Idre sameby håller på att gå under av det höga rovdjurstrycket. Nu ansöker de om skyddsjakt på sex vargar som finns inom byns vårvinterbetesområde.
– Det är högsta antalet vi ansökt om skyddsjakt på, tidigare rekordet var fyra och mest beviljade någonsin samtidigt är tre, säger Benny Jonsson vid Idre sameby, Dalarna.
Samebyn är den av landets samebyar som drabbats hårdast av rovdjurstrycket. Det beror på invandring av vargar söderifrån och från Norge, som de gränsar till.
– Meningen var, säger Benny Jonsson, att vi nu skulle flytta till vårvinterbetesområdet, men det är ju helt omöjligt med sex vargar där. Två på ett ställe och fyra på ett annat.
– Det blir bara mer och mer varg, det är rent ut sagt ett helvete när hälften av produktionen går till rovdjur.
Orkar de fortsätta?
Inom Idre sameby är det fyra familjer som lever på rennäringen och hur länge man kan orkar fortsätta vet Jonsson inte.
– Det är hela tiden väldigt mycket extrajobb genom rovdjurstrycket.
Björnar har genom åren också varit ett gissel för samebyn, men här har situationen delvis förbättrats genom att man fått en egen jaktkvot under björnjakten.
– Det innebär en nedåtgående trend när det gäller antalet björnar, säger Benny Jonsson.
Antalet järvar och lodjur inom Idre samebys verksamhetsområde bedömer han till 15-20 i båda arterna.
De cirka 1.000 renar som dödas av rovdjur i Idre sameby varje år innebär ett bortfall i köttvärdet på 2–2,5 miljoner kronor. Lägg därtill allt annat som rovdjuren förorsakar byn så handlar det om ytterligare några miljoner.
Naturvårdsverket har i år beslutat om att det får skjutas 30 vargar i skyddsjakt i hela Sverige. En summa som Benny Jonsson menar är på tok för lågt.
– När det handlar om Dalarnas länsstyrelses inställning till skyddsjakt så är den inte bra, jag vet att samebyarna i Jämtlands län har en klart positivare inställning till länsstyrelsen i sitt län när det gäller sådana frågor, säger Benny Jonsson.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.