Allt om björnjakten

Foto: Olle Olsson

21 augusti drar licensjakten på björn igång. Vi samlar här all information du behöver för att jaga björn.

Jakten på björn växer stadigt och intresset är på topp för den spännande jakten. Björnjakten ställer också höga krav på jaktledarna. Det är därför ett måste att läsa igenom årets björnjaktbeslut för det län du tänker jaga. Besluten finns att ladda ner från länsstyrelsernas hemsidor.

Högst två hundar som ställer eller driver samma björn får användas samtidigt. Naturligtvis är det förbjudet att använda motorfordon i syfte att genskjuta en björn. 31§ Jaktlagen säger att: ”Jakt får inte ske från motordrivna fortskaffningsmedel. Sådana fortskaffningsmedel eller andra motordrivna anordningar får inte heller användas för att söka efter, spåra, förfölja eller genskjuta vilt, för att hindra vilt att undkomma eller för att avleda viltets uppmärksamhet från den som jagar.”

I större delen av landet är åteljakt på björn förbjuden. En åtel definieras som material som iordningsställts i syfte att locka till sig vilt. Upptag av björnspår med hjälp av hund vid en åtel betraktas som jakt med hjälp av åtel.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev