Allt fler rovdjur väntas i södra Sverige

I panelen fanns Bengt-Anders Johansson, moderat riksdagsman från Jönköpings län, länsstyrelsens Linda Andersson samt riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné. Bertil Nilsson, Jägareförbundet Jönköpings län, var mötets moderator. Foto: Jan Henricson

Vinner rovdjursutredningens förslag om antal vargar gehör finns det bara en väg vargstammen kan expandera, söderut. Den för jägare och landsbygdsbor dystra framtidsbilden målades upp vid ett stormöte om rovdjur i Smålandsstenar på måndagskvällen.

200 jägare, fårägare, landsbygdsbor och andra intresserade hade sökt sig till Torghuset i Smålandsstenar dit Gislaveds jaktvårdskrets kallat till stormöte.

På plats fanns vice ordföranden i riksdagens miljö– och jordbruksutskott Bengt–Anders Johansson (m), rovdjurshandläggaren Linda Andersson från länsstyrelsen i Jönköpings län samt Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné, som inledde med att ge förbundets bild av vad som kan komma att drabba södra Sverige.

En återvändsgränd
Fårägare, jägare, ryttare, bärplockare och landsbygdsbor i Småland får vänja sig vid dramatiskt många fler rovdjur i framtiden än vad som finns idag. I varje fall om man ser till utfallet av den senaste rovdjursutredningen, Naturvårdsverkets måltal för vargen, men också med utgångspunkt från den återvändsgränd rovdjursförvaltningen hamnat i.

Det handlar i första hand om varg och om lodjur. I rovdjursbältet i mellersta Sverige finns det helt enkelt inte plats för alla de vargar som föreslås och alla de lodjur som redan finns, på grund av att rådjuren tar slut.

Eftersom stammarna inte kan expandera norrut, där vargförekomst inte är möjlig på grund av renskötseln, inte västerut på grund av Norges återhållsamma rovdjurspolitik och inte österut på grund av Östersjön finns det bara en riktning kvar.

– Och det är söderut. Det här är vad som väntar om vi inte får en rovdjursförvaltning som tar hänsyn till människorna, sa Daniel Ligné samtidigt som han med ett bildspel visade hur antalet revir av lo och varg mångdubblades i den södra landsändan.

Avvaktar rättsliga utfall
Signalen från Ligné till den deltagande politikern, Bengt-Anders Johansson, var tydlig. Han, å sin sida, gjorde sitt bästa för att förklara regeringens rovdjurspolitik, och vilka problem man ställts inför på grund av domstolsprocesser i Sverige och hot om domstol i EU.

– Vi kan inte i nuläget göra något lagstiftningsvis. Det är först när alla rättsinstanser sagt sitt som vi kan agera i den saken, sa Bengt–Anders Johansson när han fick frågor om regeringens handfallenhet.

Linda Andersson informerade om länsstyrelsens arbete med rovdjuren. Vilka möjligheter det finns till ersättning för rovviltavvisande stängsel, och hur länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation resonerar kring eventuella skyddsjakter, på i första hand lodjur.

Vid den efterföljande frågestunden visade mötesdeltagarna både engagemang och kunnighet. Frågor och synpunkter speglade ett brett spektra av rovdjursdebatten, från hur många lodjur det ska finnas i Jönköpings län till vargens gynnsamma bevarandestatus.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev