fredag 12 april

Alliansen vill ersätta Naturvårdsverket med ny jaktmyndighet

Foto: Tero Nimei

Naturvårdsverket blir av med jaktfrågorna och istället ska en ny jaktmyndighet läggas i Karlstad. Det blir verklighet om Alliansen vinner valet, rapporterar Sveriges Radio Värmland.

– Det krävs ett omtag kring den svenska jaktpolitiken. Vi har rekordstora viltsammar och det måste till en ny organisation som kan fixa balansen mellan bevarandet och brukandet, säger Annie Lööf (C), till Sveriges Radio Värmland. Inslaget kan du höra här ovan.
Därmed går Alliansen på jaktlagsutredaren Håkan Larssons förslag. Den 3 oktober förra hösten föreslog utredaren att Naturvårdsverket skulle bytas ut mot en ny jaktmyndighet. Håkan Larsson riktade hård kritik mot Naturvårdsverkets oförmåga att hantera jaktfrågor och att dessa delar till en helt ny myndighet.

Stöd av förbundet
Jägareförbundet stöder i sitt remissvar förslaget om en ny myndighet. I sitt remissvar skriver förbundet bland annat att det krävs en nystart för svensk viltförvaltning.
Och nu går alltså Alliansen på samma linje. Om man vinner valet ska en ny myndighet för jaktfrågorna bildas – och myndigheten ska läggas i Karlstad. Det lovar nu näringsminister Annie Lööf.
Annie Lööf. Foto: Kristian Pohl– Utredaren föreslog en tredelad lösning med huvudsäte i Östersund och med enheter i Grimsö och Jönköping. Både Östersund och Karlstad är lämpliga orter för lokalisering av en ny myndighet. Vi har stannat för Karlstad eftersom det är i hyfsad närhet till Grimsö viltforskningsstation.
– Värmland är dessutom, i likhet med Jämtland, ett landsbygdslän med mycket skog och stort intresse kring jakt. Den här typen av myndigheter passar utmärkt att lägga utanför Stockholms innerstad, säger Annie Lööf, till Sveriges Radio Värmland.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev