Älgjakt inställd på grund av varg

– Det har aldrig tidigare hänt, men nu tog vi beslutet att ställa in älgjakten, säger Tommy Sander, ordförande i Lusaskens älgskötselområde. Foto: Privat

Lusaskens älgskötselområde i Värmlands län ställer in höstens älgjakt. Ett nytt vargrevir är anledningen till det historiska beslutet.

– Vi är ett instängt område som inte kan förlita oss på invandring, säger Tommy Sander, ordförande i Lusaskens älgskötselområde.
– Riksväg 26 tar i snitt åtta älgar per år. Det så kallade Vismenreviret är till areal väldigt litet och vi räknar med en predation på två älgar per 1.000 hektar.

Hoppas grannområden ställer in
Lusaskens älgskötselområde på 12.000 hektar gränsar till Vänern i väster och E18 i norr. Den årliga spillningsinventering av älgskötselområdet öster om Lusasken gav resultatet 4,8 älgar per 1.000 hektar, så därifrån räknar man inte heller med någon invandring.
– Vi tog beslutet att ställa in älgjakten nu på årsstämman och vi hoppas att området i öster följer oss för att få ordning på älgstammen, säger Tommy Sander.

Halvering av älgstam
Tidigare år har älgskötselplanen i Lusaskens älgskötselområde fastslagit en genomsnittlig avskjutning av 18 vuxna och 18 kalvar. Jägarna i området har varit noggranna och träffat målen för de vuxna djuren ganska exakt. För kalven däremot tappade man något sista året.
– Vi har varit duktiga där, men kanske skulle vi dragit i handbromsen redan i fjol när Vismanreviret började märkas av, säger Tommy Sander.
Jaktlagens uppskattning av älgstammen är 4,2 älgar per 1.000 hektar, att jämföra med 9 per 1.000 hektar 2011.

Fakta Lusaskens ÄSO

Län: Värmland
Areal: 12.000 hektar
Tidigare avskjutning: 18 vuxna, 18 kalvar
Tidigare älgtätheter. 9 per 1.000 hektar 2011. Nu beräknad till 4,2 per 1.000 hektar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev