Åklagaren dröjde – vapenbrott preskriberat

Åklagaren var senfärdig och nu slipper en 45-årig Växjöbo att åtalas för illegalt vapeninnehav, eftersom brottet preskriberats. Dessutom begär han att de beslagtagna vapnen återlämnas.

Smålandsposten berättar historien om 45-åringen hos vilken polisen påträffade en modifierad startpistol, en signalpistol samt två andra pistoler som sorterar under vapenlagens bestämmelser.
Eftersom polisen ville ha expertutlåtande om vapnen skickades samtliga till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, i Linköping. Ärendet var inte prioriterat och därför dröjde utlåtandet från det att vapnen skickades i maj 2011 till oktober 2012. Åklagaren hade då fem månader på sig att väcka åtal innan preskriptionstiden på två år löpte ut.
Men förundersökningen blev liggande utan åtgärd, tills det eventuella brottet var preskriberat. Något som innebär att mannen, som tidigare dömts för vapenbrott, nu inte riskerar åtal.
– Ärendet låg väldigt länge hos SKL. Sedan skickades utredningen till en annan åklagarkammare eftersom vi hade mycket att göra och då hann det preskriberas, säger åklagare Helena Hilding till Smålandsposten.
45-åringen kräver nu att hans beslagtagna vapen lämnas tillbaka, något som åklagaren motsätter sig. Hur det blir med den saken ska avgöras av Växjö tingsrätt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev