söndag 24 september

90 knubbsälar får fällas under skyddsjakt

50 knubbsälar får fällas i Västra Götalands län och 40 i Hallands län. Det har Naturvårdsverket beslutat. Det är oförändrat antal från i fjol, då 48 djur fälldes.

Totalt finns över 15 000 knubbsälar i svenska vatten, nästan uteslutande på Västkusten. Sälarna orsakar skador för yrkesfisket. Det är främst ålfisket som drabbas.

Skyddsjakten ska bedrivas från land, men yrkesfiskare kan också ansöka om att få bedriva jakten från båt. Den som utför skyddsjakt från båt ska ha utbildning i säljakt, som anordnats av jägarorganisationer i Sverige eller Finland.

Skyddsjakt tillåts inte längs hela Västkusten. Naturvårdsverket gör undantag för skyddade områden samt de områden där sälar inventeras och viktiga uppehållsplatser för den lilla populationen av gråsäl på Västkusten. De undantagna områdena är Väderöarna i Tanums kommun, Store Både i Varbergs kommun, Kungen och Rön i Kungsbacka kommun.

Skyddsjakten tillåts från 1-31 maj samt 1 augusti-31 december. Juni och juli undantas eftersom det är reproduktionstid för knubbsälarna och att de byter päls.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev