400 sälar i skyddsjaktbeslut

Antalet knubbsälar som får skjutas i Västra Götaland har ökat med 20 jämfört med föregående år. Foto: Daniel Sanchez

Naturvårdsverket har beslutat att 290 gråsälar och 110 knubbsälar får skjutas under skyddsjakt 2014. En nyhet är att beslutet omfattar skyddsjakt på gråsäl även vid Gotland, Skåne och delar av Blekinge.

I ett pressmeddelande skriver Naturvårdsverket att tilldelningen ökar med 20 knubbsälar i Västra Götalands län och med 20 gråsälar i Norrbottens län.
Jakten får ske från den 16 april till och med 31 december 2014.
Nytt för i år är att även den som inte är yrkesfiskare men som har genomgått nödvändig utbildning får bedriva skyddsjakten från båt. Vidare är kravet på att högst hälften av antalet tilldelade gråsälar per län ska fällas före 1 juli borttaget.
Naturvårdsverket skriver vidare:
Naturvårdsverket fick 2013 uppdraget av regeringen att utreda om det är möjligt med en licensjakt på säl. Uppdraget redovisades i juni 2013 där Naturvårdsverket konstaterade att det är möjligt att införa licensjakt på säl.
Naturvårdsverket har till följd av regeringsuppdraget även genomfört vissa förändringar när det gäller beslut om skyddsjakt på säl. Exempel på det är att möjligheten att använda kulammunition i klass 2 och möjligheten för yrkesfiskare att jaga från båt infördes ifjol.
Från 2014 får andra än yrkesfiskare bedriva skyddsjakt från båt, under förutsättning att de gått nödvändig utbildning.

Provtagning
Naturvårdsverket har fått regeringens uppdrag att  se över provtagningskraven för fällda sälar samt ersättningsnivåerna för insända prov. Syftet med översynen är att underlätta hanteringen. Uppdraget ska redovisas senast den 31 december 2014.
Ansvaret för förvaltningen av säl övergick den 1 juli 2011 från Naturvårdsverket till Havs- och vattenmyndigheten. Havs- och Vattenmyndigheten har tagit fram nationella förvaltningsplaner för gråsäl och knubbsäl. Naturvårdsverket är nationell jaktmyndighet och ansvarar för beslut om jakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev