35,8 miljoner till ersättning och förebyggande av viltskador

Naturvårdsverket har fördelat totalt 35,8 miljoner kronor till länsstyrelserna för att förebygga och ersätta skador av vilt, uppger Naturvårdsverket på sin hemsida.

 

Ungefär hälften av denna summa 17,5 miljoner kronor går till att ersätta skador av säl på yrkesfisket. Det handlar om skador på nät och redskap samt förlorad förtjänst. Bidragen baseras bland annat på fiskarnas rapporter i loggböcker och beräknat fångstvärde. Drygt 6,9 miljoner kronor går till bidrag för att minska skador på fisket av säl. Det ska bland annat användas för att finansiera inköp av sälsäkra fångstredskap för bland annat lax- och sikfiskare.

 

Tranor, gäss och rovdjur

Drygt 11,4 miljoner går till att förebygga viltskador på egendom och tamdjur, samt att ersätta sådana skador. En stor andel av skadorna orsakas av tranor och gäss på växande gröda. Medlen går också till skador av stora rovdjur, däremot är skador av vildsvin inte bidragsberättigade, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

 

Två myndigheter blir tre

Två myndigheter hanterar idag bidrag till viltskador på tamdjur. Jordbruksverket ger, inom ramen för Landsbygdsprogrammet, bidrag till rovdjursavvisande stängsel i förebyggande syfte. Naturvårdsverket fördelar medel för att på andra sätt förebygga skador av annat vilt samt att ersätta skador av vilt. Detta är uppdelat på säl och annat vilt. Från och med den 1 juli i år kommer den nya Havs- och vattenmyndigheten ta över en del arbete.

Det här är sista gången som Naturvårdsverket förmedlar bidrag för sälskador. De frågorna förs över till den nya Havs- och Vattenmiljömyndigheten från 1 juli, säger Per Risberg, biträdande projektledare för Robust viltförvaltning på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

 

Här kan du läsa mer om hur ersättningarna fördelats mellan länen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev