Naturvårdsverket: Vargstammen är stabil
Inventeringsresultat från vintern 2014/15 visar att det fanns cirka 415 vargar i Sverige. Vinterns jakt på varg motsvarar vargstammens årliga tillväxt på cirka 15 procent. Det gör att vargstammen beräknas vara på ungefär samma nivå som föregående år, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.
Trenden för vargstammen i Skandinavien baserat på antalet registrerade familjegrupper pekar fortsatt uppåt. Från vintern 1999/2000 har vargpopulationen vuxit från 13 till 68 familjegrupper och par vintern 2014/2015.
Det totala antalet vargar i Skandinavien vintern 2014/15 beräknas till cirka 460 vargar inklusive de vargar som dött under samma period. I Sverige beräknas antalet vargar, utan hänsyn tagen till vargar som dött under inventeringsperioden, till cirka 415 vargar. Den årliga tillväxttakten, baserat på inventering av familjegrupper, har den senaste tioårsperioden varit runt 15 procent.
– Vinterns jakt har begränsat tillväxten för vargstammen. Den motsvarar den årliga tillväxten på cirka 15 procent. Det gör att vargstammen beräknas vara på ungefär samma nivå som förra året, säger Maria Hörnell Willebrand, enhetschef på Naturvårdsverket, i pressmeddelandet.
Just nu arbetar Naturvårdsverket med nya modeller för att räkna ut antalet rovdjur. Först ut är en ny omräkningsfaktor för populationsuppskattning för varg. En ny omräkningsmodell ska även kunna användas för att räkna fram en populationsstorlek i mars, efter vinterns dödlighet.
– Syftet är att få så rättvisande resultat som möjligt. Den gamla beräkningsmodellen, som härstammar från en tid med liten vargpopulation och ingen licensjakt, är föråldrad. Det gör att modellen behöver utvecklas för mer exakta resultat, säger Maria Hörnell.
Den nya modellen planeras att börja användas under 2016.
Fakta
• Inventering av varg pågår i huvudsak från 1 oktober till 31 mars.
• Vid inventeringar fokuserar man på familjegrupper och vargpar som hävdar revir.
• Övervakningen sker med hjälp av spårning på snö och från DNA-analyser från främst urin och spillning.
• Antalet vargindivider räknas med hjälp av en fastställd omräkningsfaktor. Arbetet med en ny omräkningsfaktor pågår.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.