Svensk Jakt har testat fem smarta ­mobil­telefoner som
tål tuffare tag. Foto: Mattias Lilja

Vi testar ­smarta och tåliga ­telefoner

Premium

En smart mobiltelefon är för de flesta en självklarhet i vardagen. Vi har testat ett urval av marknadens lite tåligare mobiltelefoner.

Att välja ut ­mobiltelefoner till ett test är inte så lätt. Utbudet är enormt och en telefonmodell dansar sällan mer än en sommar. Androidtelefon­erna är vanligast och vi valde därför bland dessa som stöder 4G-nätet. Medvetet har vi exkluderat ovanliga och dyra mobiler för extremt bruk eftersom vi bedömer att de spelar liten roll på marknaden.

Test av vattentålighet

Samtliga telefoner i testet uppges klara standarden för IP 68. Siffran 6 står för att produkten ska vara dammtät och siffran 8 för att den ska klara nedsänkning i färskvatt­en på minst en meters djup under av tillverkaren angiven tid.

Vi har varit snällare än så när vi testat. Av egen och andras erfarenhet har vi den dyrköpta erfarenheten att mobil­er sällan klarar kraven för IP 68 även om tillverkarna säger så.

I stället fyllde vi en hink till fem centimeter med rent vatten. Telefon­erna har med noga stängda luckor och påslagna med tänd skärm sänkts ner till botten av hinken där de fått ligga i 30 sekunder för att tas upp och torkas av. Glädjande nog klarade alla mobilerna detta test med bravur. Några visade tecken på fukt under öppningsbara luckor, men det var inget som påverkade funktionen.

Batteritid

Kort batteritid är ett känt problem bland smarta mobiler och vid bruk i kall vintermiljö slukas ännu mer batteri. Att göra ett rättvist jämförande test i batterikapacitet mellan telefonerna har inte låtit sig göras. Det är alldeles för många variabler som spelar roll här såsom inställningar och appar. Vi har i stället använt telefonerna på ett likartat sätt under cirka en månad var och betygsatt dem efter behov av laddning.

Att kunna både filma och ta foton med sin mobil ser vi numera som självklart. Resultatet blir väl dock både si och så ibland, något som ofta tillskrivs kamerans upplösning vilket inte är hela sanningen.

Vi har begränsat vårt test till att enbart jämföra stillbilder med mobil­erna, men det speglar optiken även för filmning. Så gott som identiska foton av olika motiv har tagits på olika avstånd och med mobilerna i grund­inställning. Resultatet har ­jämförts på en fotokalibrerad dataskärm.

Cat S60

Cat S60.

Caterpillar förknippas väl mest med tunga maskiner men man gör även mobiler. S60 känns mycket genomtänkt som utomhusmobil. Tåligast i testet, men inte fylld med senaste tekniken vilket också gör att den upplevs som ganska långsam.

Den inbyggda värmekameran kan vara intressant för jägaren även om dess räckvidd är ­begränsad. Vi ­testade värmekameran en mörk och regnig kväll. En femliters, kroppsvarm vattendunk täckt av en handduk kunde vi i öppen terräng utan hinder läsa av som ett mindre objekt till cirka 30 meters avstånd. Vid test i en tät plantering med julgransstora granar försvann vattendunken så fort vi fick granris mellan mobil och föremål. Det är väl känt att färskt granris är dämpande på infraröd teknik.

En fullvuxen vorsteh kunde vi i öppen terräng detektera ut mot 50 meter. Ut till 30 meter kunde den också klart definieras som en hund.

Cat S60 har ett relativt högt pris, en enkel kamera men det är en tålig telefon för den som prioriterar det. Bra tillgänglighet på marknaden med många återförsäljare.

Outkitel WP2

Outkitel WP2.

En modell som blivit populär i Finland men mindre känd här. Behaglig stor skärm och kraftfull prestanda. Klart bäst samtalsljud i testet och vad vi upplever som bäst antenn. Bra batterikapacitet. Men den är stor och tung – det är absolut ingen mobil man bär bekvämt i bröstfickan på sommarskjortan. Den stora skärm­en gör dock att den med måttligt behov av läsglasögon klarar allt utan att ändra till exempel textstorlek. Återförsäljarna är få (näthandel), men tillbehören är billiga. Outkitel är den klart bästa telefonen att samtala i. Dessutom är den bäst att använda som dator.

Totalt sett är det en prisvärd och kraftfull telefon med få minus utöver att den är lite otymplig. Den passar utmärkt för den med stora händer och fingrar.

Samsung XCover4

Samsung XCover4.

Xcover är märket enkla, tåliga och billiga mobiler. Xcover 4 imponerar inte i testet med sämst samtalsljud, relativt enkel teknik och sämre livs­längd på en batteriladdning än övriga. Det var också frågetecken kring vattentåligheten. Vi upplever antennen som medioker då vi fick märkbart sämre samtalskontakt än med övriga mobiler. Sämst skärm i testet.

På plussidan finns skaplig kamera, nätt format och vikt och att den kan laddas utan lucköppning. Trots redovisade minus en prisvärd mobil för den som kommer åt att ladda ganska ofta och har god mobiltäckning där den kommer att användas mest. Stor tillgänglighet på marknaden.

Sony Xperia XZ2 Compact

Sony Xperia XZ2 Compact.

Sony var tidigt ute med vatten­tåliga smarta mobiler för en bredare publik. Tidigare hade många modeller problem med dålig kvalitet på luckan man fällde ut för att nå uttaget för laddkabeln. Detta har man jobbat bort på denna modell. Klart bäst kamera i testet med suverän upplösning på skärmen som dock är rätt liten. Aningen svår att skriva på för den med stora fingrar. Liten text i grundinställning, men det kan enkelt ändras.

God livslängd på en batteri­laddning. Smidig i formatet och känns mer gedigen och lyxigare än flertalet andra mobiler i testet. Bra val för den som prioriterar riktigt duglig kamera i en liten, men tålig telefon. Är dock aningen dyr.

Ulefone Armor 5

Ulefone Armor 5.

Ett märke som är ganska okänt i Sverige, men som gjort succé med flera modeller i Finland med en bra kompromiss mellan prestanda och storlek. För några hundralappar kan man komplettera med en trådlös laddare vilket rekommenderas. Man bara lägger telefonen på en platta som genom induktion snabbladdar batteriet.

God batterikapacitet, men kamer­an i denna mobil imponerar inte. Ibland har vi också haft oförklarliga störningar vid samtal. I övrigt finns inte mycket att invända mot. Prisvärd mobil för den som inte priorit­erar att fotografera med mobilen. Få återförsäljare (näthandel) men billiga tillbehör.

Sammanfattning

Precis som väntat visar telefonerna i testet både för- och nackdelar. Se därför Svensk Jakts test som en guide till en smart och tålig mobiltelefon med de egenskaper som du själv prioriterar och med en storlek som passar dig. Testvinnare blev det Sony Xperia XZ2 Compact. Elegant telefon som är lätt att bära med sig. Riktigt bra kamera och skärm. Dock är den ganska dyr.

Läs hela testet

Ladda hem hela testet av mobiltelefoner här (pdf)

Mattias Lilja

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay