Svensk Jakt har tillsammans med vorstehn Hektor testat åtta olika hundtäcken. Foto: Ulf Lindroth

Vi testar skyddande täcken för hunden

Premium

Våra jakthundar arbetar hårt för oss, ofta under blöta och kalla förhållanden. Genom att hjälpa hundarna att hålla värmen kan vi öka deras prestation. Vi har testat ett antal täcken som ska skydda hunden, antingen under rast eller efter jakten.
Testet publicerades även i Svensk Jakt nr 2-3/2023.

En trött och blöt hund blir snabbt en kall hund när den ska vila, inte minst om vilan sker i en blöt och blåsig miljö. Om hunden ligger och huttrar vilar den sämre. Om den blir nerkyld kan den fara illa på både kort och lång sikt. Vissa hundar råkar ut för vattensvans, andra stelnar och haltar. Men ingen hund mår bra av att ligga blöt och kall.

Att hjälpa sin hårt arbetande kamrat att hålla värmen är därför inte bara en rimlig lägstanivå i fråga om omtanke, utan dess­utom en ren investering.

Värmetäcken

Tar du hand om din hund kan ni få fler timmar ur jaktdagen och fler jaktdagar ur säsongen. Det är inte orimligt att tro att du i vissa fall dessutom kan få fler säsonger ur hunden.

Det är här värmetäckena ­kommer in. De isolerar och skyddar i vissa fall mot väder och vind. Därmed ger de hunden ett skonsammare mikroklimat och hjälper den att hålla kvar sin egen kroppsvärme.

Olika ändamål

Det finns olika typer av täcken för olika ändamål och därför är inte det här testet stenhårt renodlat. I praktiken har vi testat täcken eller västar för två typer av tillfällen.

Den första ­kategorin är till för att användas under rast i kärva miljöer. Den andra är ­snarare till för återhämtning efter avslutad jakt. Täcken för rast behöver ge skydd mot ett blött underlag, mot kall vind och även mot lättare nederbörd. Här finns täcken med mer eller mindre vind- och vattentäta yttertyg och ­foder i exempelvis fleece.

Täcken för återhämtning ska hjälpa en blöt och kall hund att hålla eller höja kropps­temperaturen och helst att torka under tiden. Det handlar främst om täcken i ull eller frottématerial.

And- och ripjaktshund

Båda typerna har testats på samma hund, min strävhåriga vorsteh Hektor. Den ena har testats under raster på fjäll eller i skog under jakt på ripa och tjäder. Den andra har testats på en trött och blöt hund efter allehanda jakter, inte minst efter apportering av änder.

Det har blivit mycket av båda sorter­nas jakt i höst, så täckena har fått åtskilliga pass vardera. En sak är väldigt tydlig – Hektor har lärt sig känna igen hundtäcken. När jag plockar fram något av dem kommer han fram och försöker sticka in huvudet i dem själv.

Vilar bättre

Så vitt jag kan se så blir han lugnare och vilar mycket bättre med täcke än utan. Visst var han ändå stel efter säsongens första jakter, men det var förväntat. Några led- ­eller muskelskador har han inte haft, trots en del relativt hårda dagar på fjället och åtskilliga kalla vattenapporter. Om täckena har någon roll i det är svårt att säga, men personligen är jag tämligen övertygad om att de åtminstone minskat riskerna för problem.

Fortsätter med hundtäcke

Med andra ord rekommenderar jag dig som är hundägare att ta en titt på det här testet. En fullpälsad spetshund kan förstås bli mer förnärmad än förtjust över att bli påklädd, men de flesta andra hundar kan nog uppskatta ett förstärkningsplagg ibland.

Personligen kommer jag att fortsätta använda täcken på hunden. Jag har gjort det förut, men inte alltid så genomtänkt. Troligen fortsätter jag efter de här linjerna: långa jaktdagar i skog eller på fjäll, ett ­skyddande täcke för rasterna. Om vi dessutom ska tälta kompletteras det med ett värmetäcke för nätterna.

Vindsäck

Under senhöstjakter i skog eller på fjäll med stor sanno­likhet för kallt regn eller snö, ett värme­täcke kombinerat med en vindsäck (som inte är del av det här testet) att använda på rasterna. Efter kalla och blöta jakter där ­hunden apporterat, ett återhämtnings­täcke i bilen och kanske i jaktstugan. Med utvikningen av­klar­ad, vidare till resultaten.

Ladda hem testet som pdf

Läs testet här

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay