Vi testar kolvkamshöjare
PremiumMånga kulskyttar tar sig an utmaningen att försöka förbättra precisionen i sitt vapen. Det är en god målsättning, men även då det går bra kan det vara svårt att dra full nytta av resultatet ute i markerna. Problemet är i regel inte den sista millimetern i träffbilderna på tavla, utan passningen mellan skytt och vapen.
Om du vill skjuta som om vapnet var en förlängning av din kropp förutsätter det att vapnet passar dig perfekt. Kolvanpassning är därför inte bara något för hagelgevär. Kulvapnets kolvmått påverkar både skjutställning och rekylupptagning och därmed såväl träffläge som precision.
Ett av de vanligaste problemen är samtidigt ett av de lättaste att åtgärda. Det handlar om kontakten mellan kind och kolvkam. Därav månadens test.
Anpassad för öppna riktmedel
Men först lite bakgrund. De flesta vapentillverkare anpassar fortfarande sina kolvar för öppna riktmedel. Det märks på att kolvkammen är för låg för att ge kindkontakt vid skytte med kikarsikte. Och det finns en logik bakom beslutet – är kolvkammen låg kan du skjuta bra med öppna riktmedel och anständigt med kikarsikte. Är den hög kan du skjuta bra med kikarsikte, men inte alls med öppna riktmedel.
Likafullt är tilltaget ganska opraktiskt i en verklighet där det antagligen sitter någon form av optiskt riktmedel på mellan 99 och 100 procent av alla kulvapen för jakt – en del hundförarvapen undantagna. Följden har blivit att nästan alla kolvkammar är för låga.
Med detta inte sagt att alla jägare som skjuter med kikarsikte över en alldeles för låg kolv skjuter dåligt. Tvärtom, åtskilliga skjuter riktigt bra. Men på en lång rad skyttekurser har jag ännu inte träffat någon som inte skjutit ännu bättre efter att kindkontakten ordnats.
Billigare än fasta kolvkamshöjare
Här intill presenterar vi ett halvdussin kolvkamshöjare för kulvapen. I dag finns det utmärkta lösningar för att montera ställbara kolvkammar på de flesta typer av kolvar, men det har inte gjort att lösa kolvkamshöjare spelat ut sin roll. Dels kostar de hundralappar i stället för tusenlappar. Dels kan de sitta på vapnet några minuter efter att köpet är genomfört. Vid behov kan de flyttas mellan olika vapen. Det kan vara både bekvämt och praktiskt med ett mjukt och varmt kindstöd och de flesta är dessutom försedda med patronhållare.
En liten brasklapp gällande montering på träkolvar: Vid långvarig användning finns alltid en risk för färgförändringar i träet där det täckts. Har du en fin träkolv bör du inte låta kolvkamshöjaren sitta på permanent under långa perioder.
Testvinnare
Testets vinnare är två. Beartooth kolvkamshöjare och Stabilotherm kolvkamshöjare. Båda får får 17 poäng av maximala 19.
Beartooth kolvkamshöjare är en neoprenstrumpa som träs på kolven. Under den används valfri kombination av medföljande passbitar (fem stycken olika tjocka, sammanlagt cirka fem centimeter). På höger sida sitter en patronhållare. Priset på produkten är 295 kronor.
Stabilotherm kolvkamshöjare är ”ark” i neopren med kardborrelås och en integrerad ficka för passbitar på insidan. (Tre olika tjocka passbitar, tillsammans knappt 2,5 centimeter). Tre olika patronhållare medföljer, fästs med kardborre. Priset är 425 kronor.
Ladda hem hela testet som pdf
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.