Vi testar elektriska fotvärmare för frusna tår
PremiumElvärme används alltmer för att värma frusna kroppar. Speciellt utsatta är fötter och tår.
Vi har testat elektriska skosulor och sockor.
Om du jagat mycket vintertid har du säkert upplevt hur känseln i tårna kan försvinna i kyla. Steget är inte så långt till en förfrysning, som med lite otur kan ge allvarliga skador. Det ska du undvika till varje pris.
Klä dig rätt och håll värmen genom aktivitet. Batterier kan ge skön värme, men tar de slut vid fel tillfälle är den dåligt klädde illa ute. Börja alltså med bra kängor eller vinterstövlar och riktiga sockor.
Med eluppvärmda sulor (eller strumpor) kan du ge foten ytterligare hjälp att hålla värmen. Vi har testat sex olika alternativ i en kraftigt skiftande prisklass. Men välj inte värmesula utan att tänka igenom när och hur du vill använda den.
Har du tillgång till ström för att ladda batterier under jaktresan, eller vill du kunna köpa extra batterier? Det påverkar valet i allra högsta grad.
Flera valmöjligheter
Vill du ha en fjärrkontroll, kontrollera värmen med telefonen eller trycka på en fysisk knapp? Vill du få kvittens på värmenivå och kanske batterinivå? Det här påverkar valet. Det gör även effekten. Hur varm blir sulan och hur länge håller den värmen? Och var är värmeelementen placerade?
Formen på sulorna varierar. Flera har en förhöjd häl för att rymma batteriet, vilket påverkar hur kängan sitter. Troligen blir resultatet bäst om du byter ut sulan i din sko mot en elektrisk sula med liknande form.
Använd sulorna med förnuft. Om du sätter på låg värme redan då du går ut hjälper du foten att hålla temperaturen, men blir knappast svettig. Du kan förstås också behålla värmen avstängd och bara slå på den ifall fötterna blir alltför kalla. Då kan högre effekt under kort tid vara lämpligt.
Personligen har jag uppskattat att kunna slå på värmen efter en jaktdag på fjället och få lite stödvärme på fötterna på väg hem till stugan.
Dagens kallaste stund
Testet har till stor del genomförts under räv- och ripjakt i Norrbottenfjällen. Just hemresorna har ofta varit dagens kallaste stund. Under långa rävpass har det också varit skönt att kunna välja lite stödvärme.
Undvik att blåsa på med högsta effekt och sedan stå långt hemifrån med fuktiga fötter och tomma batterier när solen gått ner under horisonten och kylan nyper till. När de är urladdade isolerar de här sulorna nämligen klart sämre än ett par filtsulor.
Testvinnare
Lenz Heat Sock 1.0 + Lithium Pack heter testets vinnare med 14 av maximalt 15 poäng. Det är en annorlunda konstruktion med strumpa, även dessa värmer enbart framtill. Väl fungerande kontroll via app. Bra batteritid även på hög värme. Den dubbelvikta sockan kan dock strama runt vaden. Blir den vikta delen våt av svett torkar den dåligt på benet. Sockorna har hög polyesterandel och är kalla utan elvärmen. App via bluetooth ökar telefonens batteriförbrukning.
Ladda hem testet
Genom att klicka på den blå länken här nedan hittar du hela vårt test som pdf.
Temperatur
Sulornas temperatur har mätts med lasermätare i rumstemperatur efter fem minuter på aktuellt effektläge. Testet utfördes med nyladdade batterier.
Eftersom temperaturen varierat över elementens yta har ett ungefärligt temperaturspann angetts. Intervallet beskriver alltså inte variation över tid, utan variation beroende på var på värmeelementet temperaturen mätts.
Batteritid
Sulorna har ställts in på varmaste läget och temperaturen har kontrollerats varje hel timme. Som regel har temperaturen varit stabil länge och sedan avtagit snabbt. När sulorna svalnat tydligt har tiden noterats. Testet utfördes med nyladdade batterier.
Fotnot. Testet publicerades första gången i Svensk Jakts oktobernummer 2017.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.