måndag 6 april

Publicerad 20 november 2015 - 16:13

Ygeman: ”Sverige ska kunna ha kvar undantaget”

Inrikesminister Anders Ygeman. Foto: Bill Nilsson/Regeringskansliet

För nyhetsbyrån TT kommenterar nu inrikesminister Anders Ygeman (S) EU-kommissionens förslag om skärpt vapenlagstiftning som lades fram i onsdags – ett förslag som kan få stora konsekvenser för Sveriges jägare.

Som Svensk Jakt tidigare rapporterat lade EU-kommissionen i veckan fram ett stort förslagspaket som innehåller långtgående skärpningar av vapenlagstiftningen.
Allra hårdast slår förslaget mot privathandeln med vapen ett antal skyttegrenar, men även jägare med halvautomatiska studsare finns i skottlinjen för lagförslaget.

Skarp kritik
Förslaget har mött skarp kritik från jägar- och skyttehåll i hela Europa. Från svensk horisont har bland annat EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) uttalat sig mycket kritiskt.
”Kommissionen skjuter vid sidan av målet när de klämmer åt lagliga jaktvapen i jakten på terrorister. . . Terroristerna använder Kalasjnikovs, inte vanliga jaktvapen”, säger Fjellner bland annat i ett uttalande.

”Inte den lättaste diskussionen”
Inrikesminister Anders Ygeman (S) har under fredagen deltagit i EU:s inrikesministermöte i Bryssel. Efter mötet kommenterar han nu förslaget och hur det slår mot Sveriges jägare, i en intervju med nyhetsbyrån TT:
– Vår grundinställning är att Sverige och Finland ska kunna ha kvar det undantaget för att man ska kunna bedriva jakt på ett bra sätt … Men det är klart att det inte är den lättaste diskussionen att ta i EU-kretsen i den tid och den situation vi nu är i, säger Anders Ygeman till TT.

”Ygeman lyssnar på Svenska Jägareförbundet”
Anders Grahn, chef för intressebevakning på Svenska Jägareförbundet, är positiv till inrikesministerns uttalande.
– Det här är en tydlig signal att inrikesministern har tagit till sig av den oro som Jägareförbundet har uttryckt till honom. Nu räknar vi med att han kommer att driva den här frågan hårt i EU, säger Anders Grahn.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Första lockräven i år och första på film, synd bara att kameran tappa skärpan efter första skottet. Blev ett stressigt läge, efter 20min står det helt plötsligt en räv i myrkanten till vänster om mig och ser väldigt nervös ut. När jag vrider om kastar den och börjar trava ifrån mig. Lägger mig då ner iom att hållet är drygt, försöker få den och stanna med harskrik men den fortsätter. Ropar då fast den och skjuter, den kastar om och skenar mot närmaste skogskanten men andra skottet tar bra och den slår omkull. En av dem absolut roligaste jaktformerna!

#wildernesshunting #lockjakt #rävlock #predatorcalling #foxcalling #hunt #охота #winterhunting
#wildernesshunting #vildmarksjakt #jakt #rävjakt #predatorjakt #vakjakt #hunting #vinterjakt #nordichunter #dinjaktbild #svenskjakt #nordiskjakt #huntem #oxota #jagd #predatorhunting #swedishhunting
...

Söndagsmiddag vildsvin/revbensspjäll 😉
#vildsvin#rotgrönsaker#egenbearnaisesås#svensktsmör#svenskaägg#svenskjakt
...

3000 följare! Stort tack till er alla som verkar tycka att vi är någorlunda intressanta att följa här på Instagram! Ni är guld värda!😄🍾 #jagd #nature #jakt #vilt #dovhjort #kött #wildlife #caza #jakttrion #svenskjakt #jägare #jaga #jagd #jäger #chasse #chasseur #vildsvin #vildsvinjakt #dovhjort #dovhjortsjakt #hunter #hunting #hunt #wildboar #wildboarhunting #fallowdeer #blaserr8 #sako #sakopowerhead #zeisshunting #zeiss ...

Hantverk av Kay Embretsen - Bygdens knivmakare.

Se mer på kayembretsen
...

Tidig morgon, resulterade till 17st!
-
-
-
-
-
-
-
-
#jakt #svenskjakt #swe_hunters #hunt #hunting #huntlife #huntinglife #jagt #jagd #nordichunter #beretta #kråkjakt #crowhunting #cms #cmscalls #nastycrow #jjbilden
...

When im hunting with my eagle owl it feels he is like Frankenstein. He is made of different body parts and No one likes him. Every bird in the forest screams and attacks him while I keep him safe with my shotgun. ...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay