måndag 5 december

Jakt & prylar

Om din halvautomat inte laddar om med lätta laddningar bör du välja ­ammunition med kraftigare laddning och/eller tyngre laddvikt. Foto: Filip Örnerkrans

Vilken ammunition passar bäst till min hagelautomat?

Premium

Erik: Jag har en Beretta halv­automat som inte repeterar ordentlig när jag skjuter på skjutbanan. Vid jakt är det aldrig några problem, men det går ju inte att skjuta skeet med bössan då den inte repeterar fram nästa patron. På banan har vi Gyttorp Steelmax.
Varför är det så och kan man göra någonting åt det?

Svensk Jakt Publicerad 19 december 2021 - 18:53

Vapenexpert Filip Örnerkrans svarar:

Detta är inget ovanligt och beror främst på två saker. Många halvautomater är anpassade för tyngre laddningar än de vi i -Sverige använder på banorna. Det är också därför jaktammunition funkar bra då ammunition för jakt både är kraftigare laddad och har tyngre laddvikt. 

Den andra orsaken är att just 24-grams Steelmax har förladdning vilket dämpar mycket effektivt. Vilket i sin tur reducerar både gastryck och rekyl. Slutstyckets returfjäder är för stark för att hantera den ammunitionen. 

Det finns då två alternativ. Antingen köper du ammunition som är kraftigare laddad (tävlingsammunition) eller ammunition med tyngre laddvikt (28 gram). 

Alternativt kortar man returfjädern för att vapnet ska orka repetera även med den förladdningen och/eller med ammunition med som har lägre laddning/gastryck. Nackdelen är att rekylupplevelsen blir större med jaktammunition och att man efter att ha kortat fjädern inte bör skjuta magnumladdningar.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Jaktmarker på Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

Svensk Jakt på Instagram