söndag 17 oktober

Jakt & prylar

Publicerad 24 mars 2019 - 08:30

Blaser R8 Silence.

Blaser R8 Silence. Foto: Ulf Lindroth

Vi testar Blaser R8 med integrerad dämpare

Premium

Blaser R8 behöver ingen presentation, men modellen R8 Silence är så pass annorlunda att vi helt enkelt var tvungna att känna på den. Egentligen är det inte vapnet utan dämparen som är nyheten.

Blaser R8 Silence har en integrerad ljuddämpare som gör att vapnet ser ut som om det var försett med en normallång men grov pipa utan öppna riktmedel. Förstocken har en extra grov pipkanal.

Det som ser ut som en pipa kan gängas loss. Framtill innehåller det en gängad ljuddämpare, baktill består det av ett hölje som sträcker sig bakåt mot pipans bas. Själva pipan är jämförelsevis smal och kort, 47 centimeter. Det handlar alltså om den klassiska lösningen på balans i ett ljuddämpat vapen – kortad pipa.

 

Ulf Lindroth om Blaser R8 Silence.

 

Dämpningen uppges till 28 decibel i kaliber .308 Win. Det är ett medelmåttigt resultat, vilket stämmer bra överens med känslan från skjutningen. Dämpningen är bra men inte extrem. Det kan den knappast heller vara om målet är att ge vapnet en perfekt balans.

I grunden är detta en R8, ett vapen med en rejäl prislapp och ett gott rykte.

Personligen vande jag mig snabbt vid det här vapnets utseende. Det gick ännu lättare att vänja sig vid att skjuta det. Jag tror termen är ”skjutglädje”.

Skribent

Ulf Lindroth

ulf.lindroth@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Winter hunt 🏹 #oktoberjakt #norrlandsjakt #jaktinorrland #jaktijämtland #vinterjakt #vinter #winter #october #snö #snow #vintersol #wintersun #jägare #hunter #hurmankantillbringaenhelg #norrlandsjakt #svenskjakt #älgjakt ...

#härjedalen #höst #september #älgjakt #älgjakt2021 #jakt #jaktsäsong #jaktäventyr #jaktupplevelser #jaktlycka #jaktfoto #svenskjakt #jakthund #jaktmedhund #jämthund #canoncamera #fotografering #autumn #moosehunting ##hunting #huntingseason #huntingexperience #huntingphoto #huntingwithdogs #huntingdog #huntingimages #photographing ...

#härjedalen #höst #älgjakt #älgjakt2021 #jakt #jaktsäsong #jaktäventyr #jaktupplevelser #jaktfoto #jämthund #jakthund #canoncamera #fotografering #svenskjakt #autumn #moosehunting #moosehunting2021 #hunting #huntingseason #huntingexperience #huntingwithdogs #huntingdog #huntingimages #photographing ...

Deer ☀️ #deer #roedeer #wildanimals #wildlife #wildlifelovers #naturelovers #naturegeography #naturelover #canonnature #nordicnature #scandinaviannature #naturecolurs #sverigenatur #europenature #svenskjakt #jägarförbundet #naturskyddsföreningen #naturskyddsområde #naturebalance #autumn #autumncolors #fall ...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay