fredag 29 mars

Jakt & prylar

Vapenhandlarna: Rikspolisstyrelsen vilseleder JO

Som ordförande i Sveriges Vapenhandlarförening går Sako Swedens vd Anders Lidström till hårt angrepp mot Rikspolisstyrelsens yttrande till Justitieombudsmannen.

Rikspolisstyrelsens yttrande till JO angående de långa handläggningstiderna för vapenlicenser sågas av Svenska Vapenhandlarföreningen. Siffrorna som presenteras är i flera fall vilseledande eller irrelevanta, skriver branschorganisationen.

Efter att ha konstaterat att det för jaktbranschens överlevnad är viktigt att vapenlicenser handläggs snabbt kritiserar vapenhandlarna Rikspolisstyrelsens yttrande på punkt efter punkt.
Förutom att framhålla att RPS har fel i så gott som alla siffror som förs fram i yttrandet, konstaterar vapenhandlarna torrt att det förefaller som om Rikspolisstyrelsen inte känner till vapenlagstiftningen. 

Hundratals dagar
Ett par exempel på siffror som Rikspolisstyrelsen anför i sitt yttrande, men som Vapenhandlarföreningen anser är felaktiga:
• Enligt RPS inkommer det 63 700 ansökningar om vapenlicens varje år. Det motsvarar 289,5 per arbetsdag. Med 110 vapenhandläggare som enligt RPS hanterar mellan 300 och 900 ansökningar om året innebär det att en genomsnittlig handläggningstid för en licensansökan understiger en dag, skriver Vapenhandlarföreningen:
Detta indikerar att de av RPS rapporterade siffrorna antingen är oriktiga eller att polismyndigheter inte direkt tar itu med de ansökningar som inkommit.
• Vidare menar vapenhandlarna att bilden av handläggningstiderna blir fel när RPS uppger ett medeltal på 47 dagar. Medelvärdet är ointressant för den enskilde som är hänvisad till den myndighet där han är skriven. För vapen sålda av Torsbo Handels till boende i Västra Götaland ser man istället handläggningstider på upp till 274 dagar, att jämföra med RPS medelvärde för samma län som uppgår till 85 dagar 2013. 

Onödiga uppgifter
Vapenhandlarföreningen kritiserar också att RPS ursäktar de långa handläggningstiderna med ofullständigt ifyllda ansökningar. Man tror att det syftar på de uppgifter som myndigheter ibland annat Västra Götaland och Stockholm begär att få in, trots att det inte specificeras i lag eller förordning.
Ett exempel på det är att myndigheten kräver att jägaren i sin ansökan uppger vilket djur som ska jagas med det speciella vapnet.
Dessutom skrivs alla licensansökningar beträffande vapen som köps av handlare ut av handlarna själva. Eftersom uppgifterna tas ur handlarens dataregistrering av det aktuella vapnet borde risken för fel eller ofullständiga ansökningar vara uteslutna.
Och så fortsätter det. På den ena punkten efter den andra slår Sveriges Vapenhandlarförening ner på Rikspolisstyrelsens yttrande.

Polisens initiativ
Vi tar ett exempel till:
I sitt yttrande anger Rikspolisstyrelsen att en ny praxis som införts av domstol försenar handläggningen. Vapenhandlarna ger inget för detta argument, utan skriver:
Den nya praxis som RPS hänvisar till har inte införts av domstol utan initiativet har tagits av polismyndigheterna själva. De domar från Kammarrätten i Göteborg som hänvisas till är så kallade in casu-avgörande och har inte prejudikatsverkan. Polismyndigheten har på flera håll (exempelvis Västra Götaland, Norrbotten) infört regler som inte har stöd i lag eller förordning. Det innebär fler överklaganden.
Brevet till JO är undertecknat av Svenska Vapenhandlarföreningens ordförande Anders Lindström, som också är vd på Sako Sweden. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay