onsdag 8 december

Jakt & prylar

Publicerad 26 november 2015 - 10:57

Vapenförbud behandlas rekordsnabbt i EU

Det kritiserade vapenförslaget går igenom EU:s processer med rekordfart. Foto: Fred Marvaux

Behandlingen av EU-kommissionens kritiserade vapenförslag går med rekordfart. Jägare och sportskyttar uppmanas nu att agera gentemot politiker i regering, riksdag och EU-parlament för att uppmärksamma dem på vad som drabbar legala vapenägare om förslagen genomförs.

I onsdags förra veckan kom förslaget. I fredags diskuterades det i ministerrådet. På måndag inleds processen i EU-parlamentet, och någon gång efter nyår kan ett nytt vapendirektiv som förbjuder halvautomatiska studsare och kräver femåriga vapenlicenser vara antaget.
Ännu har inte den svenska regeringen förklarat vilken inställning man har till förslaget.
Anders YgemanInrikesminister Anders Ygeman har i en TT-intervju sagt att han hoppas att Sverige ska få ha kvar sitt undantag för halvautomatiska vapen, men det är oklart vad han menar eftersom något sådant undantag inte finns.
Regeringen har heller inte sagt vad man tycker om förslaget om att vapenlicenser ska förnyas vart femte år.

 

Inga svar från ministern

Svensk Jakt har ställt frågor till Anders Ygeman om den svenska regeringens inställning till förslaget, men har ännu inte fått några svar.
Vad EU-kommissionen menar med sitt förslag om femårslicenser – om det omfattar vissa vapen eller samtliga vapentyper – har varit föremål för diskussioner. EU-parlamentariker Christofer Fjellner (M) tolkar skrivningen som att det gäller alla vapen.
– Skrivningen är otydlig, men så blir det när förslag till nya lagar arbetas fram i hast. Men min bedömning är att EU-kommissionen vill se flerårslicenser för alla vapentyper, säger Christofer Fjellner.
Han är allvarligt oroad över vad resultatet av den snabba processen kan bli, i det uppskruvade läge som råder i Europa efter terrorattentatet i Paris, och terroristjakten i Belgien.
– I sådana här tider är det extra viktigt att hålla huvudet kallt, men när det gäller förslagen som riktar udden mot legala vapenägare rusar man iväg, säger Fjellner. Jag ser framför mig hur polisen istället för att jaga de verkliga terroristerna ska sysselsättas med att beslagta älgstudsare hemma hos hederligt folk. Det är mycket oroande.

Christofer FjellnerI utskott och parlament
Hur ett sådant här förslag hanteras i EU-byråkratins labyrinter är inte alldeles enkelt att följa, men enligt Christofer Fjellner tas det redan i början av nästa vecka upp i EU-parlamentets utskott för inre marknader och konsumentskydd. Parallellt med det hanteras det i ”några behandlingsgrupper” där representanter för det svenska justitiedepartementet deltar.
– Vi får hoppas att den svenska representanten då har tydliga instruktioner från regeringen, säger Christofer Fjellner.
Ärendet kommer också att diskuteras i parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter som kommer att yttra sig i frågan. Förslaget till beslut i EU-parlamentet läggs av inre marknadsutskottet.
– Men har vi otur och det är jättebråttom avslutas förslaget inte i parlamentet utan förhandlas med ministerrådet direkt. Då blir det ingen mer behandling, och jag kan tänka mig att det i så fall blir omröstning i mars om det färdiga förslaget, säger Christofer Fjellner. Så det är nu man har chansen att påverka och jag uppmanar alla berörda att ta vara på den chansen.

Anna Maria Corazza BildtSvensk vice ordförande
Ett sådant arbete har redan börjat. I Facebookgruppen Vapenägare för klok lagstiftning pågår en intensiv diskussion om vad enskilda kan göra för att påverka politikerna i rätt riktning.
Där kan man bland annat läsa att vice ordföranden i EU-parlamentets ansvariga utskott, svenska moderaten Anna Maria Corazza Bildt, har uppmärksammats på saken. Något som har resulterat i att hon skrivit frågor till kommissionen där hon bland annat undrar på vilket sätt ytterligare restriktioner för legala vapenägare bidrar till att hindra terrorism, samt vilka vapentyper som avses i förslaget om femåriga licenser.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Hörde jag jakt i helgen eller!?💥

#jagd #svensknatur #jakt #vilt #dovhjort #kött #eftersök #røde #jakttrion #svenskjakt #vakjakt #jägare #jaga #vildsvin #vildsvinjakt #dovhjort #dovhjortsjakt #hunter #hunting #hunt #wildboar #wildboarhunting #fallowdeer #merkel #blaserr8 #jakthund #drevjakt #hornady #hundjakt #canon #sako
...

Temperaturen steg några grader och det vart bra aktivitet på åteln, 7 timmar på en trästol stirrandes ut i mörkret.. helt klart värt det! Frågor på det? #norrbottensjakt #fritidvildmark
-
-
#rävjakt #viltvård #vakjakt #vakjaktpåräv #åteljakt #åtejakt #rovdjursjakt #rovdjur #predatorjakt #predator #träsmak #foxhunting #rävåtel #vinterjakt #winterhunting #jakt #jägare #svenskjakt #freyrdevik #300blackout #vakkoja #revjakt #revejakt rovdjursjakt
...

Ibland går det inte alltid som man vill. Men en hare, två rådjur och en dov lyckades vi få tillsammans innan du fick för dig att tugga i dig något som sätter stopp för denna säsongen och bukoperation stod på schemat!

Nu vilar vi, äter upp oss på julbord och så kommer vi tillbaka starkare nästa säsong🤕🐶

#jakt #jakthund #jagd #jagdhund #jagt #jagthund #hunting #huntingdog #svenskjakt #wachtelhund #drevjakt #drückjagd #huntinglife #huntinglifestyle #deutscherwachtelhund #jeger #jägare #metsästys
...

Korta dagar nu. Den 11 börjar polarnatten hos oss och solen kommer inte över horisonten. I treriksröset har solen redan varit borta sedan den 30 November.
.
.
.
#älg #elg #moose #hirvi #moosesafari #nature #naturephotos #jaktbilder #alltidpåjakt #svenskjakt #jaktliv #getoutside #jaktochfiske #natureguide #huntingguides #lifeabovethearcticcircle #vildmarksliv #vinkkakoskirivercamp #nurmajärvijaktochfiskecamp #urskogens
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay