fredag 12 april

Jakt & prylar

Älgen är ett stort klövvilt där en lite kraftigare kaliber kommer väl till pass. Foto: Filip Örnerkrans

Vad ska jag välja för kaliber på min första studsare?

Premium

William: Jag ska köpa mitt första kulgevär och funderar mycket över valet av kaliber. Jag kommer nog att jaga det mesta, men primärt blir det älgjakt. Jag går inte med hund, utan kommer att sitta på pass och smygjaga en del.
Det kan bli hyggliga håll, men jag skjuter inte på längre avstånd än 150–200 meter, och då förutsatt att förhållandena är bra. De flesta verkar välja .308 Win nu för tiden, men gubbarna jagar mest med .30-06, 8x57JS och någon med .300 Winchester Magnum. Vad är optimalt tycker du?

Vapenexpert Filip Örnerkrans svarar:

Ja du, om det fanns ett entydigt svar på den frågan så vore det enkelt. 

För det första är det upp till dig själv vilken kaliber du trivs med utifrån rekyl med mera. 

För det andra handlar det om patronens faktiska prestanda i en normallång pipa. Många kapar sina pipor nu för tiden för ljuddämpare och det förändrar prestandan, vilket kan vara bra att känna till.

 

Upp ett snäpp?

Utifrån din beskrivning, där älg är det du kommer jaga mest, skulle jag personligen gå upp ett snäpp från .308 Win även om den definitivt gör jobbet. Jag landar då på .30-06 eller 8x57JS. Två potenta kalibrar med hanterbar rekyl och bra utbud av ammunition.  Vilken du än väljer är båda mycket mångsidiga tack vare utbudet av olika patroner och olika kultyper och kulvikter

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay