söndag 3 december

Jakt & prylar

TOZ 99 – vapenpresentation

TOZ 99. Foto: Mattias Lilja

Halvautomater i kaliber .22 long rifle är inte kända för optimal precision, men de ger trevlig och billig skytteträning.

Halvautomaten vi tittat närmare på heter TOZ modell 99 och är i kaliber .22 long rifle. TOZ är en förkortning av Tulsky Oruzheiny Zavod. Under Sovjettiden hette denna fabrik Tula Vapenverk och tillverkade mest militära vapen, vilket man fortfarande gör. Fabriken grundades redan 1712 av tsaren Peter den store.

TOZ 99 kännetecknas inte riktigt av det grovsmide som vi är vana vid från masstillverk­ade öststatsvapen. Visst kunde bössan fått en aning mer puts men då hade nog priset varit högre.
Konstruktionen av TOZ 99 bygger på principen tungt slutstycke vilket är en väl beprövad teknik. Det ryska vapnet har testats med många olika patroner och den har snällt och snabbt laddat om med all ammunition.

Träffbilderna med bössan var ordinära för en .22-automat. Som brukligt med vapen i .22 lr har varje vapenindivid sin favoritammunition. I testvapnet visade det sig vara Remington Subsonic. Träffbilder kring 20 millimeter i lite byig sidvind på 50 meter får räknas som godkänt för en halvautomat.

Fyra magasin
Trycket, som har tryckpunkt, är som det brukar vara på enklare halvautomater – en smula hårt och släpigt. Man kan inte förvänta sig annat. Ett trimmat tryck på denna vapentyp kan få bössan att bete sig som en helautomat.

Vapnet levereras med två styc­ken tioskotts- och två fem­­skottsmagasin. Dessa är de enda plastdetaljerna på vapnet.

Tyvärr saknar magasinen skvallerhålet som visar när man laddat fullt. Man får räkna skotten istället eller mata i tills det tar stopp.

Vapnet är försett med medi­okra öppna riktmedel, men har också fräst spår för kikarmontage.  Ska man sätta ett lågmonterat kikarsikte i det frästa elva-millimeterspåret är det nödvändigt att ta bort siktet som annars hamnar i vägen.

Hakar upp halvvägs
TOZ 99 levereras med fyra magasin. Enkla och i plast, men funktionella. Vapnet sköt bra med Remington Subsonic.Mynningen på vapnet är gängad med stigningen 11 x 1,25 och försedd med gängskydd för eventuell ljuddämpare eller pipvikter.

Stocken är av okänt träslag, mörkbetsad och har kindstöd på vänster sida för högerskytt­ar. Nätskärningen är inte sämre än andra vapen i prisklassen och passningen trä och metall är godtagbar.
Bakkappan av plast är bra inpassad.

Nackdelarna vi fann hos TOZ 99 är att slutstycket inte går att haka upp i bakre läget. Drar man tillbaka slutstycket en aning och säkrar vapnet så hakar det upp halvvägs fram. Efter en stund på skjutbanan kändes denna hantering ganska självklar.

Stockmåtten passar bättre för kortväxta personer.

En halvautomat i .22 lr kanske inte är optimal för jakt. Enligt EU-regler får inte alla typer av kuljakt bedrivas med halvautomater. TOZ 99 har ändå ett utseende som ett civilt jaktvapen.

Detta är inte självklart i kategorin, men kan vara viktigt för att få innehavstillstånd.

Oavsett detta har vapnet hög nöjesfaktor. Det går att skjuta oerhört snabbt. Har man sedan tillgång till självmarker­ande mål så blir det ännu rolig­are att skytteträna.

TOZ 99 får räknas som en klart godkänd representant för vapentypen.

Fakta TOZ 99

Leverantör: VildsvinsbutikenPris: 2.995:-
Vikt: 2,4 kilo
Läng: 98 centimeter
Andra vapen i liknande prisklass: Ruger10/22, Remington 597, Marlin 60

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.