lördag 4 december

Jakt & prylar

Publicerad 9 oktober 2014 - 10:22

Svensk Jakt testar högviltpatroner i kaliber .308. Foto: Mattias Lilja

Svensk Jakt testar högviltpatroner i kaliber .308. Foto: Mattias Lilja

Test: Högviltpatroner i .308 Winchester

I älgjaktstider som dessa brukar diskussionerna kring bästa kaliber- och kulvalen gå varma kring jägarnas lägereldar. Vi spär på diskussionerna med ett kultest för .308 Winchester.

I dagsläget är en stor del av de vapen som säljs nya i Sverige kamrade för .308 Winchester. Patronen ger bra prestanda för europeiskt allroundbruk som jaktpatron, den är behaglig att skjuta med, ammunitions- och ­vapenutbudet är stort och den är enkel att handladda. Det är med andra ord inte dåligt att välja .308 Winchester.

Att välja ammunition i .308 Winchester är inte så svårt men man kan ibland gå vilse i den enorma utbudsdjungeln. Fabriksammunition ger sig ofta självt – man hänvisas till vad lokala vapenhandlaren har hemma. Inte sällan är det ammunition från Norma eller Lapua som finns på hyllan. Det är ofta bra val, men som vi visar i detta test finns det olika egenskaper även för patroner som görs i Norden

 

Så testade vi

I testet har vi skjutit ett antal patroner i .308 Winchester, såväl fabriksladdat som handladdat. Testet har byggts upp kring kulans uppförande när den stöter på hårt motstånd, ungefär som att behöva slå igenom överarmsbenet på en fullvuxen älgtjur och därefter penetrera kroppshålan.

Testet säger ingenting om precisionen hos respektive pat­ron men kvaliteten på ammunition och komponenter har varit hög och då brukar det skjuta väl.

Som testmedia har vi, som vi brukar, använt våta tidningar i kombination med skivor av laminatgolv. Som kronan på verket har kulan först skjutits mot ett vattenfyllt mjölkpaket. Detta är ett tufft test för en studsarkula och här sållas agnarna från vetet när det gäller egenskaperna som storviltkula. Kulorna har skjutits på 90 meters avstånd i normalt sommarväder.

Som testvapen har vi använt oss av en Sako TRG22 med en relativt ny och 66 centimeter lång pipa – därav de höga utgångshastigheterna för vissa patroner.

 

Läs hela testet

I Svensk Jakts oktobernummer 2014 kan du läsa hela testet. Du kan också läsa testet digitalt i vår E-tidningen genom att klicka här.

 

Mattias Lilja

E-tidning

E-tidningen kan läsas av alla prenumeranter av Svensk Jakt. Första gången måste du skapa ett konto och logga in. Självklart är kontot gratis för prenumeranter.
När du skapat ett konto på Svenskjakt.se kan du läsa alla artiklar och du kan även anpassa ditt lokala nyhetsflöde.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

En fantastisk dag i skogen med svenskjakt i hemtrakterna kring Ulrika, söder om Linköping. Rådjuren ville inte bukta så som jag hoppades, men vad gör det när allt annat var ren njutning? Jag undvek att gå för mycket, istället stod jag still och njöt av dreverskallen. Med på jakten lånades speelaskennel ungtik Speelas Dina som tog upp och drev räv på ett förträffligt sätt. Dock på fel sida om gränsen tyvärr. Min gamla trotjänare Biabys Flippa kämpade på bra i vanlig ordning. 2 rådjur sköts. Ett stänkdjur och ett för janhenricson hund.

#bergtallenskennel #rådjursjakt #drever #jakt #jakthund #svenskjakt #jakthund #ulrika #östergötland #allmogejakt #småviltsjakt #jägare
...

Snö, snålblåst och kallt.. men fick kröka fingret på en hjort😊

#jakt #drevjakt #drivenhunt #hunterslife #fallowdeer #fallowbuck #dovhjort #jagd #chasse #game #passionforhunting #svenskjakt #blasersweden
...

Hej! Det här är jag, ”Marylagar”! Jag älskar naturen, vilt, mat och dryck! Idag har jag tillbringat timmar i skogen med min bror. Det ger mig sån energi, en balans i livet. Jag får liksom inte nog ! 🌲🤗🦌☀️💕#jakt #jägare #svenskjakt #viltkött #vildsvinskött #hjort #tjejersomjagar #jagaochlaga #skogen #skogensskafferi #svenskjakt#matlagning #lagamat #amatörkock#naturen #njutavlivet #hållbarhet #viltvård#skogen #svenskskog #jagaochlaga ...

Idag var Pixie och husse inbjudna på allmogejakt på Hargs bruk. Pixie tackade för inbjudan genom att leverera ett finfint upptag och drev i en knapp timme tills rådjuret gick i pass. Sen blev det upptag av fälthare och drev i ca 1,5 timme. Haren gick även i pass men fick springa vidare då passkytten missat att man fick fälla hare. Hursomhelst: #duktighund 🐶🐾🦌🐇
.
.
.
.
.
.
#rådjursjakt #jaktmeddrivandehund #jakt #svenskjakt #hunting #drivenhunt #huntingdog #jaktbeagle #beagle #fältharejakt
...

Dagen slutade bra! Frysen har gapat tomt ett tag men nu får den fyllas på igen med det godaste och finaste köttet 👌🏻🥩

#jajpotd #jägare #jakt #drevjakt #drivenhunt #jaktliv #jägarliv #hunter #hunterlife #hunterlifestyle #frånskogtillbord #viltkött #dovkalv #jägareförbundet #svenskjakt
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay