torsdag 28 september

Jakt & prylar

Tikka T3x Varmint Hunter.

T3x Varmint Hunter – tungt och tätt från Tikka

PremiumTV

En ny Tikka T3x-modell är kanske inte en verkligt stor nyhet. Men Varmint Hunter fyller en lucka och ibland är det roligt att se om gamla tillverkare levererar upp till förväntningarna. Den som gillar stabila tätskjutare lär inte bli besviken, menar Svensk Jakts vapen- och skytteredaktör Ulf Lindroth.

Se Ulf Lindroth presentera vapnet i vår webb-tv.

 

Tikka T3x Varmint Hunter fyller en klassisk nisch som kanske blivit en smula bortglömd på senare år. Det är en klassisk jaktstudsare med tung pipa och träkolv, vad som en gång i tiden brukades marknadsföras som en sportermodell. Idag tillverkas många jaktstudsare för hundförarnas och drevjaktsskyttarnas behov av smidiga vapen. På skyttesidan väljer många chassin i stället för kolvar. Men jägaren med höga precisionskrav gör klokt i att minnas sportern.

 

Lindroth tipsar: Så blir du en bättre jaktskytt

 

Varmint Hunter har en pipa i tung varmintprofil, vilket inte minst bidrar till stadga på stöd och stabilitet i rekylen. Pipan kan levereras blånerad eller rostfri, med eller utan gänga M18x1. Testvapnets precision var god och där fanns säkert ytterligare potential.

 

En fördel

Förstocken var relativt fyllig med plan undersida och två rembygelknoppar framtill. Pistolgreppet var lite brantare än det brukar vara på Tikkas träkolvar, en fördel inte minst vid liggande skytte.

Bakkappans höjd fungerade vid liggande skytte, men med låga benstöd monterade hade ett lite högre läge varit en fördel.

Webb-tv: Så skjuter du in studsaren

Testvapnets slutstycksgång var utmärkt och repeteringen helt felfri. Vapnets direkttryck är ställbart mellan ett och två kilo. Ett bra tryck förväntas av en Tikka, men i just det här fallet märktes ett litet men tydligt släp just innan avfyring.

 

Helhetsintryck

Magasinet var ett radmagasin i syntetmaterial som rymde fem patroner.

Helhetsintrycket är ett avgjort trevligt vapen för precisionsskytte, extra tilltalande för den som föredrar traditionella linjer och träkolv. Även om en smula högre kolvkam hade varit att föredra gjorde tyngd och stockning rekylen lätt att hantera. Modellen kommer säkert att hitta vänner bland precisionsmedvetna jägare.

 

Läs mer

Mer om Tikka T3x Varmint Hunter i Svensk Jakts oktobernummer.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev