Swarovski Z6 i närbild
Swarovski utgör tillsammans med några av konkurrenterna toppsegmentet av kikarsikten. Nya modellen av modell Z6 är inget undantag.
Österrikiska Swarovski har i många år producerat optik av yttersta klass. Det är man inte ensam om i Europa. Utmärkande för Z6-serien är zoomförmågan. Alla Z6-sikten har en förstoringsväxel om sex gånger. Multiplicerar man lägsta förstoring med sex så får man högsta möjliga förstoring, till exempel 2,5–15.
Z6 har blivit en storsäljare världen över trots sitt höga pris, och nu kommer generation två av serien.
Vi har testat ett sikte i storleken 2-12×50 med belyst riktmedel. Siktet har en lagom lång tub som inte ger några problem med monteringen, vilket korta sikten ibland kan ge på studsare med lång låda.
Ergonomin på siktet är genomtänkt och logisk. Förstoringsvredet går lagom trögt och knapparna för att ställa belysningspunktens intensitet är vettigt placerade på varsin sida om okularet.
Belysningen har tre lägen: dagbelysning, nattbelysning och avstängd. Dessa lägen styr man med en vippa i övre bakkant på okularet. Hela belysningsdelen har blivit mindre utstickande än på generation ett av Z6-serien.
Automatisk avstängning
En finess i siktet är att belysningen stängs av om vapnet hålls lodrätt med pipan uppåt eller lodrätt med pipan neråt. Så fort man rubbar vapnet ur denna vinkel så tänds belysningen.
Siktet har inte medförstorande riktmedel. Riktmedlet i testsiktet har en nätt utformad variant av det klassiska 4A – ett fint kors i mitten med grövre utformning åt kanterna av de vågräta och den nedre lodräta stolpen.
Riktmedlet är tunt men upplevs ändå som snabbt om man har rätt intensitet på punktens belysning. Vill man jaga täta träffbilder på banan kanske man stänger av lyset, medan man vid jakt eller skytte mot löpande viltmål vill ha en tydligare punkt.
Tillverkning av optik med stor zoomförmåga är en utmaning. Ofta brukar det finnas oskärpa eller bildförvrängning i något av ändlägena medan regionerna i mitten är i toppklass. Swarovski har dock lyckats med Z6. Skärpan är mycket bra genom hela zoomomfånget.
När det skymmer på så hänger siktet med länge. Skymningsegenskaperna är riktigt bra och belysningen går att dra ner rejält vilket krävs vid skytte i dåligt ljus.
Ballistiskt torn
Testsiktet var också försett med vad man kallar ballistiskt torn, för att man enkelt ska kunna ställa in siktet för olika avstånd.
Innan man skjuter in krävs lite förarbete framför datorn. Via Swarovskis hemsida kan man logga in sig i ett ballistikprogram och antingen välja en fabriksladdning i databasen eller lägga in ett eget ”recept” men då krävs att man har koll på kulans ballistiska koefficient och utgångshastigheten
Vi testade detta för en handladdad patron i 6,5×55 med en 140 grains Hornady SST-kula laddad till 830 meter per sekund.
Fungerar i praktiken
Programmet gav oss hur många klick som vi skulle skruva upp för olika avstånd om vi sköt in mitt på 100 meter.
Till tornet hör tre stycken brickor med olika färgmarkeringar som man själv väljer att sätta ihop. Vi valde att nolla siktet på 100 meter, grön färg för 200 meter, gul för 300 och röd för 400 meter.
Testade skottserier
Hur funkar det då i praktiken? Jodå, det fungerade riktigt bra. Vi testade att skjuta skottserier på vardera 100, 200 och 300 meter. Tyvärr hade vi inte tillgång till längre håll vid testet. Träffbilden blev skaplig och troligen tätare än om vi ”hållit högt” på långhållen.
Sammanfattar vi testet av Swarovski Z6(i) 2-12×50 generation två så är detta troligen ett av de bättre allroundsikten som finns på marknaden i dag. Det ballistiska tornet kanske inte upplevs som sensationellt men borde locka en och annan toppfågeljägare.
Ett visst nöje ger det också till skjutbanans långhåll. Optiken är i toppklass liksom ergonomin i siktet.
Kikarsiktet har ett pris på cirka 23.000 kronor. Generalagent är Swarovski Sweden AB.
Några alternativ
(utan ballistiktorn)
Zeiss Victory Varipoint 2,5–10x50, cirka 20.000 kronor
Leica Magnus 1,7–10 x42, cirka 22.000 kronor
Schmidt&Bender Zenith 3–12x50, cirka 18.000 kronor
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.