Swarovski tubkikare – optikpresentation
Den österrikiska optiktillverkaren Swarovski lanserade ganska nyligen en ny serie tubkikare. Vi har testat den minsta av dem, 25-60×65.
Swarovskis nya tubkikare finns i tre olika storlekar: 25-60×65, 25-60×85 och 30-70×95. Samtliga kan fås med både vinklad eller rak tub. Vilket man föredrar är en smaksak. Vid längre betraktelser mot en och samma plats kanske vinklad tub är att föredra, medan en rak tub är snabbare att rikta in. En nyhet med ATX/STX-serien är att kikaren består av två moduler, vilket gör att den kan packas ihop till ett nättare format.
Vi har under en tid testat den minsta tubkikaren, 25-60×65 med rak tub. Att vi valde den raka tuben beror på att vi även ville testa att fotografera med kikaren. Till detta krävs en nyutvecklad objektivmodul som får köpas separat. Handhavandet är enklare och bildkvaliteten bättre än Swarovskis tidigare lösningar.
Kikaren har utan tvekan förstklassig skärpa medan vi upplevde färgerna lite blekare vid en jämförelse med motsvarande optik från Leica. Vi har även testat den mot enklare tubkikare, och där är kvalitetsskillnaden enorm till de dyrares fördel.
Med objektivmodulen monterad på systemkameran kan man använda kikaren som kikare och snabbt montera dit kameran om man vill ta bilder.
Ekonomisk fördel
Bäst prestanda ger kikaren på lite lägre förstoring oavsett om man vill ta bilder eller bara titta. Jämfört med kameraobjektiv så ger fotografering genom tubkikaren en betydligt större förstoringsgrad än teleobjektiv. 20 gångers förstoring skulle på en fullformats systemkamera motsvara ett teleobjektiv med en brännvidd om 750 millimeter.
Fördelen med att använda en tubkikare som teleobjektiv är främst ekonomisk. Även om den testade tubkikaren har ett pris kring 25.000 kronor plus objektivmodul om 4.000 kronor, så är det långt billigare än motsvarande teleobjektiv.
Sämre skärpa i kanterna
Ett 800 millimeters objektiv till Nikon kostar 140.000, motsvarande hos Canon 120.000. Men det finns ändå nackdelar med lösningen. En tubkikare har bra skärpa i mitten men betydligt sämre i kanterna. Med tubkikare är man också hänvisad till manuell fokusering med kikaren och optiken är ljussvag. Att fotografera drömbocken i skymningsljus låter sig inte göras. Fotografera utan ett stabilt stativ är bara att glömma. Den som ägnar sig åt fågelskådning, fotografering och långhållsskytte kan ändå få stor nytta av en tubkikare av bra kvalitet men personligen hade jag valt en ljusstarkare tub än den testade.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.