söndag 5 december

Jakt & prylar

Publicerad 19 augusti 2016 - 15:13

Swarovski Z8i. Foto: Ulf Lindroth

Swarovski Z8i. Foto: Ulf Lindroth

Svensk Jakt testar Swarovski Z8i

Premium

Det finns gott om bra jaktoptik i dag, men ­Swarovskis nya Z8i-serie sticker ut. Den ger enastående mång­sidighet utan att egentligen ­kompromissa någonstans.

 

 

Vi har testat Swarovski Z8i 2,3–18×56 P, den mest högförstorande modellen i Z8i-serien. Den har också störst objektivdiameter. Vakjägare anges som målgrupp, men i praktiken passar den i de allra flesta jaktliga situationer. 2,3x fungerar när det blir bråttom, 18x täcker allt jaktligt finlir.

Testsiktet levererar fullt ut i fråga om optiken. Färgåtergivningen känns exakt rätt och skärpan är utmärkt ända ut i kanterna. Synfältet är stort med hänsyn taget till förstoringsgraden.

Justeringsrattarna är distinkta och exakta. Reglagen för belysningen sitter liksom på tidigare Z6i på okularet, men de har i mitt tycke utformats bättre. Strängt taget lever siktet upp till allt som utlovats, vilket är ett mycket gott betyg.

 

Löstagbart ballistiktorn

De andra modellerna i serien är 1–8×24 som marknadsförs som drevjaktssikte samt 1,7–13,3×42 P och 2–16×50 P. Båda de senare marknadsförs som verkliga allroundsikten.

Testexemplaret levereras med nya BTF, Ballistic Turret Flex. Det är ett ballistiktorn som monteras eller -lossas med en knapptryckning. BTF levereras med en ring vars skala anger antal klick, men även med ringar som skytten själv kan sätta så att de motsvarar valda avstånd. Det går även att beställa en customring anpassad till den egna patronens kulbana.

Med BTF monterad har man 70 klick tillgängliga (70 cm/100 m). Det totala justeringsomfånget i höjdled är 180 cm/100 m.

Sidojusteringen kan lika enkelt förses med en motsvarande ratt.

Till de två lägst förstorande modellerna finns dessutom riktmedlet 4A-IF som ytterligare understryker flexibiliteten. Det är i grundutförandet likadant som 4A-I, ett fint kors med tre grova stolpar samt en dot i mitten. Men en knapptryckning tänder en belyst ring runt doten, vilket ger ett tydligt riktmedel för snabba skott på låg förstoring.

Skribent

Ulf Lindroth

ulf.lindroth@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

En fantastisk dag i skogen med svenskjakt i hemtrakterna kring Ulrika, söder om Linköping. Rådjuren ville inte bukta så som jag hoppades, men vad gör det när allt annat var ren njutning? Jag undvek att gå för mycket, istället stod jag still och njöt av dreverskallen. Med på jakten lånades speelaskennel ungtik Speelas Dina som tog upp och drev räv på ett förträffligt sätt. Dock på fel sida om gränsen tyvärr. Min gamla trotjänare Biabys Flippa kämpade på bra i vanlig ordning. 2 rådjur sköts. Ett stänkdjur och ett för janhenricson hund.

#bergtallenskennel #rådjursjakt #drever #jakt #jakthund #svenskjakt #jakthund #ulrika #östergötland #allmogejakt #småviltsjakt #jägare
...

Snö, snålblåst och kallt.. men fick kröka fingret på en hjort😊

#jakt #drevjakt #drivenhunt #hunterslife #fallowdeer #fallowbuck #dovhjort #jagd #chasse #game #passionforhunting #svenskjakt #blasersweden
...

Hej! Det här är jag, ”Marylagar”! Jag älskar naturen, vilt, mat och dryck! Idag har jag tillbringat timmar i skogen med min bror. Det ger mig sån energi, en balans i livet. Jag får liksom inte nog ! 🌲🤗🦌☀️💕#jakt #jägare #svenskjakt #viltkött #vildsvinskött #hjort #tjejersomjagar #jagaochlaga #skogen #skogensskafferi #svenskjakt#matlagning #lagamat #amatörkock#naturen #njutavlivet #hållbarhet #viltvård#skogen #svenskskog #jagaochlaga ...

Idag var Pixie och husse inbjudna på allmogejakt på Hargs bruk. Pixie tackade för inbjudan genom att leverera ett finfint upptag och drev i en knapp timme tills rådjuret gick i pass. Sen blev det upptag av fälthare och drev i ca 1,5 timme. Haren gick även i pass men fick springa vidare då passkytten missat att man fick fälla hare. Hursomhelst: #duktighund 🐶🐾🦌🐇
.
.
.
.
.
.
#rådjursjakt #jaktmeddrivandehund #jakt #svenskjakt #hunting #drivenhunt #huntingdog #jaktbeagle #beagle #fältharejakt
...

Dagen slutade bra! Frysen har gapat tomt ett tag men nu får den fyllas på igen med det godaste och finaste köttet 👌🏻🥩

#jajpotd #jägare #jakt #drevjakt #drivenhunt #jaktliv #jägarliv #hunter #hunterlife #hunterlifestyle #frånskogtillbord #viltkött #dovkalv #jägareförbundet #svenskjakt
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay