måndag 6 juli

Jakt & prylar

Publicerad 1 oktober 2018 - 14:37

Sako 85 Carbon Wolf finns i 14 kalibrar och varje kaliber i två piplängder. Testvapnet var i den längre versionen, med 62 centimeter lång pipa. Foto: Ulf Lindroth

Sako 85 Carbon Wolf finns i 14 kalibrar och varje kaliber i två piplängder. Testvapnet var i den längre versionen, med 62 centimeter lång pipa. Foto: Ulf Lindroth

Svensk Jakt testar Sako 85 Carbon Wolf

Premium

Sako tillverkar många studsare i 85-familjen, men årets nyhet 85 Carbon Wolf skiljer sig från mängden. Sako har hakat på trenden med ergonomiska och anpassningsbara kolvar och valt att göra det i ett lätt kolfiberbaserat material med en greppvänlig ytbehandling.

Generationer jägare har haft förtroende för namnet Sako. Även om Sako 85 Carbon Wolf har en modern framtoning bygger den vidare på den -traditionen. Vapnet andas kvalitet i utformning och finish.

Carbon Wolf kommer i kalib-rar från .22-250 Rem till 9,3×62 och .300 Win Mag. Den kan fås med 51 eller 62 centimeters pipa, samt med eller utan öppna riktmedel, snälltryck och gängad pipa. Den finns inte i vänsterutförande.

Magasinet rymmer fem patroner – fyra i magnumkalibrar. Det sitter med en lättanvänd men ovanligt säker låsmekanism. Matningen fungerade föredömligt från första till sista patron.

 

Stocken är särdraget

Det ställbara trycket är helt rent. Slutstycket har en liten öppnings-vinkel och en utmärkt gång. Tvåstegssäkringen är mycket bra – distinkt och tyst. Vapnet kan plundras säkrat med hjälp av en knapp just framför säkringen.

Men stocken är Carbon Wolfs särdrag och ett intressant tillskott i Sakoprogrammet. Ställbar kolv betyder i de flesta fall bättre skytte. Denna är dessutom lätt och styv med två rembygelknoppar framtill, vilket är till fördel då man ska montera benstöd. Kolvens undersida ger plats för handen vid liggande skytte.

Kolvkammen kan höjas tre centimeter och kolvlängden kan förlängas fyra centimeter. Det medger anpassning efter kläder och skjutställning. Kolvlängderna kan dock bara varieras från ganska lång till mycket lång, så en kort skytt är inte hjälpt av detta.

 

Inger förtroende

Precisionen var god för skytte med fabriksammunition och utan ljuddämpare. Träffläget förändrades inte mer än tre centimeter vid något ammunitionsbyte. Inledningsvis sköts tre treskottsserier med Lapua Scenar och ljuddämpare (utanför själva precisionstestet), vilka låg på fina 13–18 millimeter. Sammantaget inger det förtroende.

Vill man ha ett pålitligt, välbyggt och välskjutande vapen som dessutom har anpassningsbar kolv, då är Carbon Wolf definitivt ett alternativ. Förutsatt att man är minst av normallängd.

Skribent

Ulf Lindroth

ulf.lindroth@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

Loading RSS Feed

#Svenskjakt

Crut apporterade en "hönshusplundrare" idag som husses #Beretta hade talat till rätta! #svenskjakt #jaktlabrador #skata #livetpålandet ...

Första bilden för detta konto och startskottet för min resa. Det känns inte mer än rätt med att börja från början.
Jakten är inget nytt fenomen för mig utan har funnits med i princip under hela mitt liv. Min stora förebild inom jakten och anledningen till att jag idag har ett intresse för jakt är min morfar. Bilden är ett minne utav och från honom då det är en av hans kronor som pryder min vägg.

Grunden i jakten för mig är det som han lärde mig tidigt, respekt för djur och natur. Att ha en god jaktetik är för mig lika viktigt som det var för honom, och det vill jag förmedla och utveckla under min resa. Sen ska det ju tilläggas att det finns en stor glädje med jakten och det är något som är roligt och skall vara roligt.

Jag vill vandra i hans spår när det kommer till jakt och själv utvecklas till en jägare som han hade varit stolt över.

Så följ med mig på min resa genom jaktlivet, följ med på mina upplevelser som jag kommer uppleva för första gången och dela gärna med er av era.

Skitjakt på er, så syns vi skogen! 🐗
.
.
.
.
.
.
.
#jakt #jaktia #vildsvinsjakt #hunting #hunter #jägare #jägarexamen #jägarförbundet #drevjakt #smygjakt #älgjakt #jaktärjakt #nybörjarepåjakt #skitjakt #svenskjakt #svensknatur #viltvård #jaktetik #granqvisthunting #viltkött #rådjursjakt #småviltjakt
...

Lite nya torn i spannmålen 🐗 ...

En härligt regnig promenad med Frasse♥️🐕

#jakt #drever #svenskjakt #tjejersomjagar #jakttjej
...

Någon mer som längtar efter att drevjakterna sätter igång om några månader? Tystnaden, hundskallen, gemenskapen, pulsen.. Åhh...
En av fördelarna med jakt är att man även under fantasiska sommaren har någonting att se fram emot 🤗
.
.
.
#jakt #drevjakt #jagamedhund #längtar #svenskjakt #natur #svensknatur #jägare #jaga #rådjursjakt #dovviltsjakt #älgjakt
...

Crut älskar att appotera i vattnet! #jaktlabrador #apportering #svenskjakt #tisnaren ...

Alvida vatten apporterar med Bästa! #jaktlabrador #apportering #svenskjakt #tisnaren ...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay