Svensk Jakt testar ljuddämpare

Foto: Mattias Lilja

Marknadens utbud av ljuddämpare växer ­ständigt med både nya fabrikat och förbättrade produkter från de redan etablerade tillverkarna. Svensk Jakt har testat nio olika dämpare.

Att gänga pipor för ljuddämpare har blivit ett av de vanligaste jobben hos landets vapensmeder, och fler och fler studsare säljs färdiggängade. Här finns det en liten anledning att vara uppmärksam. Ibland erbjuds gängning av studsarpipor till låga priser, men utförs av personer som inte har särskilt stor kunskap om vapenteknik. Gängan måste nämligen sättas helt rak längs pipan. Slås den bara en gnutta snett finns stor risk för att en monterad ljuddämpare inte sitter rakt och förr eller senare kommer en kula att träffa själva dämparen. Landets vapensmeder kan vittna om gör-det-själv-gängade pipor där dämparen förstörts på detta sätt. Gängning av studsarpipor är och förblir ett arbete för yrkesmän och -kvinnor. Ett vanligt fel på en del av de första ljuddämparna som kom ut på marknaden var begränsad livslängd.

 

Lättmetall
I en del fall var det gängan i lättmetall som gav upp efter en tid. I andra fall tålde inte ljuddämparens innanmäte de heta och aggressiva krutgaserna. Numera tillverkas flertalet dämpare med en gängdel i rostfritt stål eller brons, vilket verkar hålla betydligt bättre. Även de mest utsatta inre delarna görs i hållbart material.
Livslängden hos ljuddämparen verkar inte längre vara en faktor att beakta när man väljer vilken man ska ha. Vanligen har studsarpipan kortare livslängd i antalet skott. Bygger på samma princip Vad krävs då för att en ljuddämpare ska fungera? Varje tillverkare har sin egen konstruktionslösning, men de bygger alla på ungefär samma ­princip. I bakre delen av ­dämparen finns en kammare som samlar upp krutgaserna. Framför denna ­kamm­are finns oftast ett antal mindre kammare, bafflar. Ju mer man kan bromsa upp krutgaserna i dämparen, desto tystare blir den.

 

Stor och tyst
En stor ljuddämpare med många bafflar blir alltid tystare än en mindre dämpare med färre bafflar. Det är inte särskilt svårt att tillverka en ljuddämpare som ­dämpar bra – gör den stor och låt den gå långt framför pipan. Det blir ­emellertid otympligt att ­praktiskt bruka ett vapen med en sådan dämpare, och flertalet ljuddämpar­konstruktioner är därför en ­kompromiss mellan dämpningsfunktion och praktisk användbarhet. Vad man också måste komma ihåg är att en hel del av ett skottljud från klass 1- eller 2-vapen utgörs av själva kulan. Eftersom kulan rör sig fortare än ljudets hastighet (cirka 340 meter per sekund) så uppstår en ljudbang, vilken vi inte kan påverka med en ljuddämpare. Ljudet från den antända krutladdningen kan vi minska med en ljuddämpare, men inte ljudbangen från kulan.

 

Tidigare test
Sedan Svensk Jakt senast testade ljuddämpare (Svensk Jakt nummer 6 2013) har det kommit ut en hel del nya märken. Vi har denna gång inriktat oss på de fabrikat som vi inte testade förra gången, i några fall nya modeller av de som var med senast. Samtliga testade dämpare är av teleskoptyp, det vill säga att dämp­arens gänga sitter en bit in och en monterad dämpare omsluter en del av pipan. Teleskopdämpare kan inte användas om vapnet har ett korn monterat. Har man dock inget korn på sin studsare så finns inte någon anledning att välja bort denna dämpartyp, då funktionen ofta är bra och balansen i vapnet blir ofta bättre än med frontmonterade dämpare.

 

E-tidning
Läs testresultaten i Svensk Jakt Nr 11-2014 eller i vår E-tidning. I E-tidningens arkiv kan du dessutom läsa Svensk Jakts tidigare test av ljuddämpare.
För att läsa E-tidningen måste du vara medlem i Jägareförbundet med tidning och ha ett konto på webbplatsen.

 

Mattias Lilja

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay