fredag 7 augusti

Jakt & prylar

Publicerad 23 oktober 2018 - 13:55

CZ 455 Stainless. Foto: Ulf Lindroth

CZ 455 Stainless. Foto: Ulf Lindroth

Svensk Jakt testar CZ 455 Stainless

Premium

En .22lr har åtskilliga användningsområden. Den fyller flera jaktliga funktioner, men är också som gjord för mängdträning. CZ 455 Stainless är en intressant modell som dels känns som en riktig studsare, dels har ett pipbytessystem.

Ulf Lindroth om CZ 455.

 

Studsare i .22lr får gärna vara små, smäckra och billiga, men ibland går tillverkarna lite för långt och resultatet blir plastigt och leksaksaktigt. CZ 455 Stainless ger inte den känslan. Den är snarare en liten jaktstudsare.

Det ger ett plus i kanten. Det gör även möjligheten till pipbyte. Vi hade inte tillgång till någon utbytespipa, men sådana ska finnas i .22WMR och .17HMR. Den jaktliga användbarheten kan därmed ökas ett par steg.

 

Justerbar avtrycksvikt

Testvapnet gick enkelt att repetera med pekfingret och tummen, vilket man ska kunna begära av en .22lr. Matningen från femskottsmagasinet gick problemfritt från första till sista patron. Magasinet är i polymermaterial och lossas med en liten tangent framför magasinet. Som tangenten är utformad är risken att lossa magasinet av misstag liten.

Trycket är ett bra direkttryck, rent och utan släp. Avtrycksvikten kan justeras.

Säkringen är en tvåstegs-säkring. Den var en smula kärv på testvapnet och inte alldeles tyst. Troligen berodde kärvheten på råa ytor och den torde gå mjukare efter en tids användning.

Stocken är snyggt utförd i ett polymermaterial med en behaglig greppvänlig yta som CZ kallar ”soft-touch”. Bakkappan är däremot en smula halkigare än önskvärt.

 

Godkänd precision

Stocken har en kolvkamshöjd anpassad för öppna riktmedel. Några sådana finns dock inte monterade. Det som finns är en elva millimeter bred skena för kikarmontage. Men det vore orättvist att kritisera just CZ för kolvkammens höjd. Förvånansvärt få kulvapen för jakt har en kolvkamshöjd som är anpassad för skytte med kikarsikte.

Vapnets precision var godkänd utan att vara i toppklass. Men lite mer sökande efter rätt ammunition hade säkert kunnat förbättra resultatet och vi hade redan jaktprecision.

Det här är en trevlig .22lr. Med en ammunition som levererar lite tätare träffbilder skulle den bli riktigt bra, och kompletterad med en flackskjutande pipa i .22WMR eller .17HMR blir den förstås extra intressant.

Skribent

Ulf Lindroth

ulf.lindroth@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Det blev en lyckad natt för mig och Hild 🦡
.
.
.
#grävlingsjakt #badgerhunting #predatorjakt #jämthund #jakthund #dinjaktbild #hunting #passionforhunting #huntem #jagd #jagt #waidmannsheil #hunting_the_wild #huntinglife #jägare #alltomjaktochvapen #nordichunter #gohunt #jaktbilder #huntingpic #huntingphoto #huntingday #huntingislife #svenskjakt #metsästys #swedenhunting #huntingtime #jaktforlivet #jaktärjakt
...

Nu taggar Trion till, för nästa helg är det bockpremiär!
Denna bild togs på en bockpremiär för några år sedan, en väldigt minnesvärd och fin morgon!
Hur taggade är ni?
#jagd #svensknatur #jakt #vilt #dovhjort #kött #viltkött #rådjur #jakttrion #svenskjakt #vakjakt #jägare #jaga #vildsvin #vildsvinjakt #dovhjort #dovhjortsjakt #hunter #hunting #hunt #wildboar #wildboarhunting #fallowdeer #merkel #blaserr8 #jakthund #drevjakt #hornady
#bockpremiär #lockjakt
...

Projekt 1 - Slakteri

Sista bråten (förutom kompressorn ) bortplockad. Har även plockat ut det gamla fönstret i ytterväggen, slagit på nya panelbrädor på utsidan och täckt väggen med vindpapp. Jag är ingen snickare men har förstått att huvudprincipen med god isolering är att stänga in så mycket luft som möjligt i väggen och att denna luft som inte sig mellan de olika temperaturområdena. Eftersom ytterväggen inte är helt tät satte jag upp vindpapp som kan släppa ut fukt men håller kvar den isolerande luften.

#isolering #jakt #viltvård #viltkött #gårdsslakteri #viltslakteri #slakteri #möra #hängmöra #rådjur #älg #dovhjort #vildsvin #hunting #jaktärjakt #shotsandpots #jaltpuls #svenskjakt #alltomjaktochvapen #svenskajägareförbundet #hjälpviharköptenbondgård
...

Well the danish hunting season is off ATM🦌☀️🌿

Next up is the stags, and all the prepping before that!

Just looked back at last years red stag 😅🙌🏼🌿

This year I mostly have plans for hunting fallow stags, and I can’t wait 🙌🏼
But you’ll never know what happens 🤞🏼🦌

.
.
.

#kuiueurope #hunting #jagt #jagd #jakt #chasse #kuiu #kuiunation #kuiuinthefield #jagtidanmark #jäger #jaktförlivet #seetheunseen #bukkejagt2020 #optics #swarovskioptik #svenskjakt #knækogbræk #redstag #jagenindeutschland #jæger #reddeer #huntplanapp #forestfables #huntingbuddy #modernoutdoorsman #swarovski #jagenmeinepassion #jägare #denmark
...

Kontraster

Idag kom värmen tillbaka, och jag läser av en utetemperatur ca 50 grader varmare än vad den var när denna bild togs i vintras. Den dagen fick en fin orrtupp följa med hem. Idag sänker jag nog mina förväntningar, och lägger mig och solar på en klippa istället.

.
.
#jakt #jagd #hunting #caza #chasse #caccia #oxota #metsästys #nordichunter #jaktärjakt #jaktkunskap #vildmarken#wehunt #svenskjakt #lifeisoutdoors #fieldtofork #eatwild #chevaliersweden #instafood #wildlife #nature #sweden #jaktkarl #food #ig_dalarna #outdoor #hunter #jägare #wilderness
...

#Repost petrinisvilt
・・・
🦊Blev två små valpar för min del ikväll 🦊
°
°
°
°
°
°
°
#petrinisvilt #viltetifokus #fox #räv #rödräv #vulpes #rovdjursjakt #predatorkontroll #pretadorjakt #kvinnligajägare #jakttjej #svenskjakt #alltomjaktochvapen #nature #tjejjakt
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay