måndag 24 februari

Jakt & prylar

Publicerad 23 oktober 2018 - 13:55

CZ 455 Stainless. Foto: Ulf Lindroth

CZ 455 Stainless. Foto: Ulf Lindroth

Svensk Jakt testar CZ 455 Stainless

Premium

En .22lr har åtskilliga användningsområden. Den fyller flera jaktliga funktioner, men är också som gjord för mängdträning. CZ 455 Stainless är en intressant modell som dels känns som en riktig studsare, dels har ett pipbytessystem.

Ulf Lindroth om CZ 455.

 

Studsare i .22lr får gärna vara små, smäckra och billiga, men ibland går tillverkarna lite för långt och resultatet blir plastigt och leksaksaktigt. CZ 455 Stainless ger inte den känslan. Den är snarare en liten jaktstudsare.

Det ger ett plus i kanten. Det gör även möjligheten till pipbyte. Vi hade inte tillgång till någon utbytespipa, men sådana ska finnas i .22WMR och .17HMR. Den jaktliga användbarheten kan därmed ökas ett par steg.

 

Justerbar avtrycksvikt

Testvapnet gick enkelt att repetera med pekfingret och tummen, vilket man ska kunna begära av en .22lr. Matningen från femskottsmagasinet gick problemfritt från första till sista patron. Magasinet är i polymermaterial och lossas med en liten tangent framför magasinet. Som tangenten är utformad är risken att lossa magasinet av misstag liten.

Trycket är ett bra direkttryck, rent och utan släp. Avtrycksvikten kan justeras.

Säkringen är en tvåstegs-säkring. Den var en smula kärv på testvapnet och inte alldeles tyst. Troligen berodde kärvheten på råa ytor och den torde gå mjukare efter en tids användning.

Stocken är snyggt utförd i ett polymermaterial med en behaglig greppvänlig yta som CZ kallar ”soft-touch”. Bakkappan är däremot en smula halkigare än önskvärt.

 

Godkänd precision

Stocken har en kolvkamshöjd anpassad för öppna riktmedel. Några sådana finns dock inte monterade. Det som finns är en elva millimeter bred skena för kikarmontage. Men det vore orättvist att kritisera just CZ för kolvkammens höjd. Förvånansvärt få kulvapen för jakt har en kolvkamshöjd som är anpassad för skytte med kikarsikte.

Vapnets precision var godkänd utan att vara i toppklass. Men lite mer sökande efter rätt ammunition hade säkert kunnat förbättra resultatet och vi hade redan jaktprecision.

Det här är en trevlig .22lr. Med en ammunition som levererar lite tätare träffbilder skulle den bli riktigt bra, och kompletterad med en flackskjutande pipa i .22WMR eller .17HMR blir den förstås extra intressant.

Skribent

Ulf Lindroth

ulf.lindroth@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Förberedelser & packning inför fjälljakt
Del 1 – Packlista
Finns nu att läsa på vår Facebook

#åsnes #alfa #alfaoutdoor #vortexoptics #fjälljakt #comet #komet #taiga #taigaofsweden #petzl #mountainhunting #fjällripa #nextgenhunting #borgafjäll #borgaärbättre #svfm #packlista #svenskjakt #jaktjournalen #vildmarken #wilderness #nikon #canon #huawei #freedom #veteran #nature #jakt #jägarliv
...

Inför årets fjälljakt så har jag fått flera PM gällande frågor kopplat till mina förberedelser, val av utrustning och packning.
Till följd av detta kommer jag göra en delad serie av inlägg om detta som täcker bland annat följande - Packlista
- Vapenrelaterad utrustning - Skidval
- Nödutrustning
- Personlig utrustning
- Buren utrustning

Dessa kommer postas i en serie av inlägg med inledande text ”Förberedelser & packning inför fjälljakt”
Syftet och förhoppningen är att det vägleder & inspirerar andra till att våga sig ut i fjällvärlden och jaga, endera själv eller i gruppp. Båda har sin charm :)
(bild från förra årets jakt)
//JJ

#fjällripa #nextgenhunting #chasse#caza #fjälljakt #comet #komet #taiga #taigaofsweden #petzl #mountainhunting #vornequipment #borgafjäll #borgaärbättre #svfm #packlista #svenskjakt #jaktjournalen #vildmarken #wilderness #nikon#canon
...

2019 års bäver kom på posten idag. Häftiga djur alltså och helt fantastisk päls. Längtar till årets bäverjakt i maj.
.
.
.
#bäverjakt #jakt #trofe #jägare #hunting #jakt #bäver #beaverhunting #beaver #svenskjakt #dinjakt #dinjaktbild #nordichunter
...

• Vårkänslor, deluxe!

Sony Alpha7/28-70/ Skansberget, Sverige
...

Man skulle kunna tro det är Åsa-Nisse och Klabbarparn 😂😂 #jakt #hunting #svenskjakt #swedishhunter #harjakt #hare #hagelbössa #bössa ...

En lyckad morgon i solens uppgång! -
-
-
-
-
-
-
-
-
#jaktärjakt #jakt #svenskjakt #swe_hunters #hunt #hunting #huntlife #huntinglife #jagt #jagd #nordichunter #dovhjort #dovvilt #skovelhjort #tikkat3 #tikkafirearms #steinerranger #steineroptics #steinereurope #nothingescapesyou #lapua #jjbilden
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay