fredag 19 april

Jakt & prylar

Snart kan vapenlicens sökas digitalt

Nästa år kan det bli möjligt att ansöka om licens via internet. Polisen hoppas på sikt få ner handläggningstiderna till max 30 dagar. Foto: Lars-Henrik Andersson

Under nästa år hoppas polisen att systemet ska vara i drift. Digitaliseringen är en av flera åtgärder som vidtas för att korta ner handläggningstiderna.

Svensk Jakt har tagit del av polisens tillsynsrapport vad gäller de långa handläggningstiderna för vapentillstånd.
Av rapporten framgår bland annat att polisen planerar införa ett system där du digitalt ansöker om vapenlicens. Detta som ett led i att korta handläggningstiderna.
– Systemet ska vara utformat så att du kan ansöka och betala via internet och du måste även fylla i alla uppgifter som krävs för att kunna gå vidare och skicka in licensansökan, säger Peter Thorsell, verksamhetsansvarig för vapenärenden vid Rikspolisstyrelsen.

Högst 30 dagar
Så här står det i missivet som följde med tillsynsrapporten:
”I ett mer långsiktigt perspektiv bör det nya vapenärendesystemet, kombinerat med e-tjänster och digitalt ansökningsförfarande med mera även bidra till kortare handläggningstider. Rikspolisstyrelsen bedömer det som rimligt att en ansökan om vapentillstånd i normalfallet ska handläggas och beslutas inom högst 30 dagar.”
Exakt när den digitala ansökningsfunktionen träder i kraft har Peter Thorsell inget svar på i dag.
– Jag hoppas dock att vi ska kunna ta den i bruk under 2015, säger han.
Fortfarande är handläggningstiderna långa i framför allt storstadsregionerna samt även i Västmanland, Kalmar/Kronoberg, Dalarna och Norrbotten. I Norrbotten låg den 30 september 800 ansökningar och väntade på att bli behandlade. Vid årsskiftet var antalet ansökningar 400.

Personalbrist
Av tillsynsrapporten framgår att vapenamnestin 2013 då polisen tog emot 15.000 vapen har bidragit till att handläggningen av licenser blivit lidande. Andra faktorer är införandet av det nya IT-systemet som hanterar vapenärenden, resursbrist och stor personalomsättning samt ofullständiga licensansökningar och nya rutiner eller ändrad praxis.
– Man får heller inte glömma att en stor del av vapenhandläggarnas arbete gäller andra ärenden än vapenlicenser, till exempel inlösen av skjutvapen, dödsboärenden och återkallelse av tillstånd där det många gånger handlar om överklaganden som ska hanteras, säger Peter Thorsell.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay