fredag 17 september

Jakt & prylar

Publicerad 3 april 2014 - 10:18

Skärpta straff – inga licenser på magasin

När regeringen idag presenterar lagrådsremissen angående en ny vapenlag är några av de mest kritiserade förslagen från utredningen strukna. Något licenskrav på magasin kommer inte att införas.

Skärpta straff för vapenbrott var huvudsaken för justitieminister Beatrice Ask när hon intervjuades i Ekots morgonsändning. Hon föreslår att straffet för grovt vapenbrott höjs från sex månader till ett års fängelse.

Regeringen vill också införa en ny brottsrubricering, synnerligen grovt vapenbrott, som ska kunna ge fängelse i upp till sex år. Det innebär att polisen får möjlighet att använda hemliga tvångsmedel under sina utredningar, till exempel telefonavlyssning.

Nöjd Sköld
Bo Sköld.Men borta är utredaren Doris Högne Rydheims förslag om licensplikt på magasin, som har kritiserats hårt av flera remissinstanser, av en synnerligen aktiv opinion av vapenägande gräsrötter, av ledande politiker i Justitieutskottet som intervjuats på svenskjakt.se och av Svenska Jägareförbundet.

– Det är mycket glädjande att regeringen lyssnat på våra argument och strukit flera förslag som inte hade gett någon positiv effekt för att komma åt de illegala vapen som florerar runt i samhället. Vi stödjer däremot förslag som försvårar eller omöjliggör för kriminella att få tag i vapen. Men det är fel att ge sig på legala, det löser inte problemet, säger Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld.

Polisens makt ökar
Regeringen gick heller inte på utredarens linje om ett förbud mot helautomatiska vapen. Det innebär att den lilla sportskyttegrenen k-pist inte står inför något omedelbart hot.

Enligt uppgifter till Svensk Jakt föreslår regeringen däremot att Rikspolisstyrelsens makt utökas. Det handlar om att RPS får möjlighet att genom en särskild auktorisation avgöra vilka skytteformer man anser är lämpliga. En ordning som också kritiserats av remissinstanser.

Utredningen som ligger till grund för lagrådsremissen har tagits fram utan att företrädare för jägare och sportskyttar har inbjudits att delta i arbetet.

– Vi har lagt en väldigt stor arbetsinsats med att förklara vad förslagen skulle få för effekt. Den biten har saknats i vapenutredningen, och kommer av att vi inte aktivt fått vara med i utredningsarbetet. Genom att involvera de parter som påverkas av lagstiftningen får man en mycket bättre utredning, där förslagen är mer genomtänkta och anpassade till de förhållanden som råder, säger Bo Sköld.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Friends, family and fous - it is time. Fall is upon us.

#jakt #hunt #svenskjakt #agphc
...

Tier-One carbon Tactical bipod looking the part on this Tikka T3x with a stunning PSE Composites E-Lite stock.

megafauna.se
pseriflestocks

Licensen på ljuddämparen lyser med sin frånvaro…

Igenkänningsfaktor?#gun #guns #bipod #athlonoptics #tikkat3x #tikkarifles #jakt #jägare #svenskjakt #vildmarken #jägareförbundet #vildsvinsjakt #älgjakt #smygjakt #rådjursjakt #björnjakt #skyddsjakt #drevjakt #jaktgevär #huntingrifle #jaktliv #jaktbilde #psecomposites #tierone #tieroneeu #tieroneusa
...

Hunting for deer in Norway is not always easy. Actually it’s not easy anywhere!

You need to be focused and sharpen, your senses is on high alert (all the time).

To make the right decision is important and carry’s a big responsibility with it!

This is some of the factors that makes hunting so special in my eyes!

It’s challenging and hard - it’s fun and exciting - you half to bring your best, every time🤩

Looking forward to wonderful season with a lot of challenging moments out in the woods - because that’s something we just have to agree on: it’s what makes us hunters! Hard work and enjoying the wildlife and just carrying for it!

Happy season everyone!

Picture taken by Åsgeir i jeger.no.

blaser_norge swarovskioptik_hunting swazinorge sitkagear_europe lyngdaljaktogfiskesenter jaktbutikken.no normahunting jaktno jaktinord lofotenhuntress sk.sollid jegerstine.no

#jegerno #bukkejakt #jaktbutikken #huntingworldwide #swarovskioptik_hunting #norskejegere #norskjakt #norgesjegere #njff #huntingphoto #huntingislife #jakt #svenskjakt #hunting #jagd #jagt #dinjaktbild #blasernorge #jeger #jegeravisen #jegerpodden #jagt #svenskjakt #chasseresse #cazar #caccia #oxota #cacar #instahunting #inatur #olen
...

SÄSONGSPREMIÄR AV PODDEN JÄGAREN.
Veckans gäst: THOMAS EKBERG

I över 30 år har Thomas tillsammans med sin vapendragare Mikael Jägare dokumenterat jakt. Vi pratar om Thomas uppväxt, hans syn på arvet, utlandsjakt på gott och ont, den nya satsningen med föreningen Sveriges Jägare och mycket mer.

Tack till chevaliersweden swarovskioptik_hunting och jgjaktgbg som sponsrar detta avsnitt.
Och tack till houseofheyman som producerar podden med solkulle och miniatlarge bakom spakarna.

Om ni uppskattar JÄGAREN blir jag såklart jätteglad om ni hjälper till att dela och sprida podden. Tack!
.
.
#podcast #JÄGAREN #chevaliersweden #huntingwithstyle #jakt #jägare #svenskjakt #swarovskioptik_hunting podplay_sverige #hunting #jgjakt
...

#skogsfynd #älghorn #höstfärger #autumn #falldecorations #seskarö #fällhorn #älgtjur #svenskjakt #p4bild ...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay