Scandium Phenoma – vapenpresentation

Scandium Phenoma. Foto: Mattias Lilja

Turkiet växer som producent av hagelvapen. Ofta har man inspirerats av andra länders tillverkare när man konstruerat och formgett. Detta gäller även hagelautomaten Scandium Phenoma.

Halvautomatiska ­hagelgevär har blivit allt populärare i takt med att bockhagel­gevär av kvalitet blivit dyrare. Många av de billigaste halvautomaterna tillverkas i Turkiet. De allra billigaste vapnen har knappt känt en mänsklig hand under produktionsledet, vilket också syns på den råa tillpassningen som inte stimulerar till vapenvård.

Scandium Phenoma
Det är lätt att känna igen lösningar från Beretta i Scandiums halvautomat.Scandium Phenoma har där­emot en fullt godtagbar tillpassning. Vapnet går att ta isär och sätta ihop utan större problem. Vapnet utstrålar en kvalitet som inte känns så långt efter de riktigt etablerade tillverkarna.

I Scandium Phenomas fall har man tagit en hel del lösningar från Berettas Urica 391-serie. Beretta Urica är en halvautomat med utmärkt funktion och design. Det man genast känner igen från Beretta är utformning av lådan, upphakning av slutstycke och avtryckarhuset. 

Designen av gasomladdar­en är däremot bättre än hos många av de mer etablerade tillverkarna – den är nämligen ganska slät vilket ger en liten yta för sotet att bränna fast på. Vapnet levereras med två gastätningar varav den ena är avsedd för riktigt tunga laddningar, vilket vi inte provat.

Komposit och matt yta
Alla rörliga delar i vapnet är tillverkade av metall med godkänd putsning. Avtryckarhuset är däremot av komposit, som verkar gedigen. Den lösningen har länge fungerat väl på andra märken av automater.

Kolven och framstocken är tillverkade av ordinär plast. I original är kolven normallång och relativt låg. Det följer med en mellanläggsbricka för att höja kolvkammen. Pipa och låda har en matt yta. Och visst ger en matt yta färre reflexer, men matta ytor på billigare vapen brukar också vara ömtåliga mot repor, så också på detta vapen.

På skjutbanan fungerade vapnet väl med jaktammunition från 28-gram till 36- gram. Vapnet laddade om snabbt och lätt. När vi provade 24-grams övningsammunition så fungerade omladdningen som väntat lite sämre, eftersom vapnet var helt nytt. Ungefär vart fjärde skott hakade upp sig, men funktionen blev bättre ju mer vapnet användes.

Såväl rekyl- som gasomladd­are brukar behöva viss inslitning innan funktionen är tillfredsställande. Något hundra­tal skott med 32-grams laddning eller liknande brukar få de rörliga delarna att nötas in så att även övningsammunition fungerar.

Kort pipa
Skyttemässigt finns inget särskilt att anmärka på, mer än att testvapnet har en pipa som är bara 61 centimeter lång. Är man van vid längre pipor blir flyktskyttet svårt med kortpipiga vapen, eftersom svinghastigheten sjunker. Vapnet finns också med 66-centimeterspipa. Det följer med tre choker, kvarts-, halv- och trekvartsborrning, vilket egentligen täcker alla behov.

Ordinärt vapen
Sammanfattar vi Scandium Phenoma så finner vi en ordinär halvautomat. Den drivne lerduveskytten eller sjöfågeljägaren bör välja varianten med längre pipa. Den som går mycket kanske istället prioriterar ett mindre skrymmande vapen, och då kan 61-centimeterspipan passa.

Scandium Phenoma

Pris: 6.995 kronor.
Leverantör: Interjaktkedjan
61- eller 66-centimeterspipa
Andra liknande vapen i samma prisklass: Baikal MP 153, Classic 2000, Stoeger 2000.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay