fredag 16 april

Jakt & prylar

Publicerad 1 juni 2013 - 15:38

Sauer 303 Synchro XT – vapenpresentation

Sauer 303 Synchro XT. Foto: Mattias Lilja

Sauer 303 har snabbt blivit en populär halvautomat. God precision, bra avtryck och en avfyrningsmekanism som spänns vid skottögonblicket är en del av förklaringen.

Sauer erbjuder flera varianter på samma studsarmodell, där kunden kan välja mellan olika kolvmaterial, kolvutformning och olika typer av pipor. Den Sauer 303 vi har tittat närmare på heter Synchro XT. Det speciella med just denna variant av bössan är stocken som har tumhålsgrepp och ställbar kolvkam. Tumhålsstockar brukar ge ett bra grepp, men kräver stor tillvänjning på en repeterstudsare. Att lägga an med en tumhålsvariant fungerar bra för de flesta, men det brukar kunna bli stökigt vid repetering. När slutstyckshanden ska tillbaka till greppet säger ryggmärgsreflexen att handen ska runt kolvhalsen, inte in i ett tumhålsgrepp.

Bra säkerhetslösning
  Uppspänning och slackning av slagstiftet går smidigt. Ovanpå lådan syns urfräsningarna för Sauers optikfäste som kan monteras med olika ögonavstånd beroende på till exempel klädsel.Kolvkammen på Synchro XT är ställbar vilket är riktigt bra. Låsskruven når man med en insexnyckel genom gummibakkappan. Med kammen helt nedfälld stämmer kolvhöjden utmärkt för bössans öppna riktmedel, men med kikarsiktet på passar det att hissa kammen någon eller några centimeter. Mekanismen på Sauer 303 är av konventionell gasomladdad typ. Vapnet har en separat uppspännare till slagstiftet, vilket är en bra säkerhetslösning. Flertalet andra halvautomatiska vapen, både kula och hagel, har nämligen bara avtryckarsäkring. Sauer 303 är däremot lika säker som alla andra vapen med separat spännare av slagstiftet – förutsatt att man bär vapnet avspänt förstås. Uppspänning och avspänning av studsaren går mjukt och smidigt.

Kort tryckpunkt
Halvautomater brukar ha ett ganska mediokert och släpigt avtryck. Sauer 303 är ett undantag. Trycket har en kort tryckpunkt och själva avtrycket är kort och krispigt. Kanske inte lika bra som på en bättre repeterstudsare, men bättre än många andra halvautomater. Testbössan har det nya trycket, kallat ”Black Magic”, med en avtryckarvikt om bara 950 gram. Lite i lättaste laget på en halvautomat, och 303:ans standardtryck med

1 300 grams avtryckarvikt passar bättre, i varje fall till snabbare skytte.

Olika riktmedel
Testvapnet i kaliber .30-06 väger 3,6 kilo, och med 51 centimeters pipa balanserar det väl utan monterat kikarsikte. Med ett tungt kikarsikte monterat blir bössan en aning topprank. Skyttemässigt finns inget att anmärka, mer än att det löstagbara radmagasinet bara kan laddas med två skott, plus ett skott som kan laddas i loppet. Det finns större femskottsmagasin att köpa till, som kostar cirka 1.200 kronor. De öppna riktmedel som sitter på vapnet är väl lämpade till snabba skott på drevjaktens korta håll. Vill man montera siktesoptik på bössan är man hänvisad till Sauers egna montage. Montaget är av typen snabbmontage och kan sättas på olika ställen beroende på klädsel etcetera. Sauers kikarfäste kostar cirka 4.000 kronor.

Bättre träffbilder
Testbössan sköt bättre träffbilder än halvautomater brukar. Just denna bössa trivdes med lätta kulor. Bra precision är kanske inte den viktigaste parametern om man köper en halvautomat, men Sauer 303 brukar skjuta nästan lika tätt som ordinära repeterstudsare.

Sammanfattar vi testet av Sauer 303 Synchro XT så finner vi en halvautomat med förnuftig stock, bra finish, goda skjutegenskaper men till ett högt pris. Det finns bill­igare varianter av modell 303 än den testade, men räkna då med dyra tillbehör.

Sauer 303 Synchro XT

Leverantör: Jaguargruppen
Pris: Cirka 30.000 kronor
Vikt: 3,6 kilo
Piplängd: 51 centimeter
Andra halvautomatvapen med uppspännare och i liknande prisklass: Browning Bar Zenith.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Ulf Lindroth ger sin syn på Benelli Super Black Eagle 3.
På Svenskjakt.se kan du se hela filmen.
.
#ulflindroth
#svenskjakt
#benelli
#vapentest
#månadenstestvapen
...

#vårbock ...

En jaktbil som du kan laga mat och sova i under en veckas tid. Det var målet när Christian Larsson startade sitt jaktbilsbygge förra våren. Drygt 1.000 arbetstimmar senare stod bilen klar.
Se hela filmen på Svenskjakt.se

#jaktbil
#svenskjakt
#redskapsboden
...

Våren är valptid. Har du skaffat någon ny kompis inför kommande jaktsäsonger?

📷 Olle Olsson
.
.
.
.
.
.
#tax #sverigesjakttidning #svenskjakt #människansbästavän #jakthund #hundvalp
...

Glad påsk önskar Svensk Jakt!
#svenskjakt #sverigesjakttidning
.
.
.
Foto: Anders Jarnemo
...

Se fler nostalgiska bilder från Byvattnets Jaktmarker fotade av Bertil Pettersson i Svensk Jakt nummer 4 och på Svenskjakt.se.
📷 Bertil Pettersson
#svenskjakt
#bertilpettersson
#nostalgi
#älgjakt
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay