torsdag 1 december

Jakt & prylar

Sako A7 – vapenpresentation

Sako A7. Foto: Mattias Lilja

Under fjolåret lanserades modell A7 från Sako i Sverige. Modellen är inte ny, men den har tidigare enbart sålts på den amerikanska marknaden.

Svensk Jakt Publicerad 1 juni 2013 - 15:29

Sako A7 lanserades för några år sedan i USA, som ett billigare alternativ till modell 85. Modellen finns bara med svart syntetstock. Materialet är trevligt, liksom designen. Stocken har lite annorlunda form än syntetstockarna till modell 85, och i mitt tycke är det till A7:ans fördel. Stocken är 35 centimeter lång mellan avtryckaren och den något slarvigt tillpassade gummi­bakkappan, vilket passar skytt­ar av medellängd. Stockens behagliga grepp passar både stora och små händer.

Testvapnet i .308 Winchester sköt fina träffbilder med flera av Normas och Lapuas fabriksladdningar, dock inte med alla. Detta är bara att betrakta som normalt för ett standardvapen. Sakos studsare brukar enligt vissa skjuta bättre än genomsnittet, vilket även gäller testbössan med rätt laddning.

Ställbart trycke
Visst har syntetmaterial kommit för att stanna, men undantar vi stocken känns det inte helt rätt på en kvalitetsstudsare från Finland. Magasinet är i glasfiberförstärkt nylon, och styrhylsan ser ut att vara av ett liknande material.Pipan är av normalgrov profil med en längd om 57 centi­meter och saknar öppna riktmedel.
Sako är kända för bra trycken, och modell A7 är inget undantag. Trycket kan enkelt ställas mellan ett och två kilo med en insexnyckel. Testbössan var ställd på 1,5 kilo, vilket passar de flesta.

Patronmatningen från det enkelradiga treskottsmagasinet i nylon fungerade utan problem, liksom utmatningen av tomhylsor. Magasinets låsning är precis som på modell 85, det räcker inte med att trycka in spärren, magasinet måste också tryckas lite uppåt för att släppa.

Magasinet och utkastaren skiljer sig från modell 85, som istället har en fast utstötare i lådans botten och dubbelradigt magasin som kan ladd­as med fem skott. En annan skillnad mot modell 85 är slutstyckets styrhylsa. På A7:an är denna gjord i plast, vilket känns billigt mot 85:ans mer gedigna i stål.

Däremot är det positivt att A7:an är försedd med picatinnyklackar för kikarsiktesringar istället för Sakos egna frästa spår i lådan. Det frästa spåret, som vi är vana vid på Sako, är en bra lösning, men marknadens utbud av fästen är ganska begränsat. Det finns betydligt mer att välja bland när det gäller ringar till weaverklackar och picatinnyskenor.

Har kvalitetskänsla
Hållbarheten över tid hos konstruktionslösningarna i plast vet vi inget om. Bortser vi från detta är Sako A7 ett bra och välskjutande vapen. Det är ganska dyrt i jämförelse med andra vapen, men det har också en kvalitetskänsla som många konkurrenter saknar. Vill man ha mer av gediget stål men ändå en Sako får man lägga till ett antal tusenlappar för modell 85, eller söka på begagnatmarknaden.

Sako A7

Leverantör: Sako Sverige
Pris: cirka 15.000 kronor.
Vikt: 2,9 kilo
Piplängd: 57 centimeter. Finns med blånerad eller rostfri pipa.
Finns i kaliber: .308 W, 30­­­–06­ och .270 W.
Andra vapen av samma typ: Sako 85 Finnlight, Tikka T3 Lite, Browning X-Bolt Composite ­Stalker, Remington 700 SPS DM.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Jaktmarker på Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

Svensk Jakt på Instagram