lördag 4 juli

Jakt & prylar

Publicerad 1 november 2013 - 11:30

Sako 85 Grizzly – vapenpresentation

Sako 85 Grizzly. Foto: Mattias Lilja

Sako har kommit med ännu en variant i sin modell 85-serie. Man har valt att kalla nya modeller för björnnamn och nu har björn­familjen utökats med en grizzly.

Sakos modell 85 har funnits sedan 2006 och har fått ett gott rykte med sin traditionella mekanism, men med en smidighet som föregångarna kanske inte hade.  Den variant vi tittat närmare på här är Sako 85 Grizzly. I detta vapen har man förenat både traditionell och modern design i ett.
Stocken är i vacker valnöt och har en rak, klassisk utformning med ett vackert utformat kindstöd.

Träarbetet är av en kvalitet man sällan ser på standardvapen. Såväl inpassning av bakkappa, framstocksknopp och bäddning av lådan är riktigt bra.

Stocken är både vacker och funktionell när det gäller att ta upp rekyl. Sakos stockar brukar vara långa och Grizzlyn är inget undantag. Det är hela 37 centimeter mellan bakkappan och avtryckaren, vilket är längre än normalt och passar egentligen bäst till de skyttar som är kring 1,85 centimeter och längre.
Pipprofilen är något grövre än normalt, vilket ger en lagom tyngd och balans till vapnet. Pipan är 54 centimeter lång och flutad, det vill säga den har längsgående urfräsningar som både sparar vikt och gör att pipan svalnar snabbare på skjutbanan. Pipan liksom lådan är snyggt blånerad och precis lagom mattpolerad.

Öppna riktmedel
Testvapnet i 8×57 JS presterade normala träffbilder när vi sköt med den. Den ammunition vi provade sköt träffbilder kring 30 millimeter, vilket får betecknas som klart godkänt.

En av vapnets största tillgångar är de öppna riktmedlen. Ett gediget v-korn i metall med en vit mittenlinje kombineras med ett stort, runt korn av vitmålad metall. Ett sikte som är byggt för att hålla.

Siktet på Grizzlyn påminner om siktet på klassiska afrikastudsare, och är helt utan ömtåliga plastdetaljer. Sikte och korn går mycket snabbt att jämka samman. Utformningen av sikte och korn påminner om studsare som byggts för storviltjakt efter farligt afrikavilt. En annan detalj som påminner om afrikastudsare är främre fästet för rembygeln. På Grizzlyn sitter denna runt pipan vilket gör att man slipper ett störande fäste på framstocken. Nackdelen kan vara om man vill montera benstöd på vapnet, vilket inte bör göras på pipan.

Studsaren är försedd med ett löstagbart magasin som rymmer fem skott. Magasinet i metall matar klanderfritt upp patronerna som felfritt matas i och ur loppet.

Magasinslåsningen är dock en smula irriterande, kanske för att man inte är van. Det räcker inte med att trycka in knappen för att magasinet ska lossna. Magasinet måste samtidigt tryckas uppåt för att det ska lösgöras.

Avtrycket, som kan justeras utan att man plockar isär vapnet, är kort och krispigt. Testbössan var ställd på 1,4 kilo vilket kändes ganska lagom.

På ovansidan av lådan finns kilade urfräsningar för tillverkarens egna kikarfästen.

Sammanfattar vi Sako 85 Grizzly så finner vi en rejäl studsare i trä och metall. Vapnet passar väl till drevjakt och förenar både nytänkande och traditionell design.

Sako 85 Grizzly

Leverantör: Sako Sverige
Pris: Cirka 22.000 kronor
Vikt: 3,5 kilo
Piplängd: 54 centimeter
Tillverkas i kalibrar: Lådstorlek S (från 22-250) och M (upp till 9.3x62)
Finns i vänsterutförande: Nej

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

Loading RSS Feed

#Svenskjakt

Old action, new ammo - can you guess the combination? This bolt belongs to the first rifle I ever owned. A rifle passed on to me from my uncle which he didn’t need anymore. Like an old car, it’s nice to take her out for a spin every now and then - if the weather allows of course #ullberg
.
.
.
#jakt #jagt #jagd #chasse #caccia #caza #rifle #rwshunting #huntingrifle #rwshit #nordichunter #bukkejagt #skyddsjakt #jagenmeinepassion #vildmarken #svenskjakt #huntingphotography #jaktstugan_podcast #jaktrifle #älgstudsare #jaktvapen
...

Det är ju bara fredag en gång i veckan och sommar en gång om året, så jag säger som Strindberg lär ha sagt: är man skapt för att njuta skall man väl för fan njuta också. Denna bild må vara från en annan fredag i det förflutna, men devisen är lika sann för det. På bilden grillas två stora firrar på ett medelhavskt vis. Ikväll kommer det bli vildsvinsytterfilé med bea och nyskördade grönsaker. Strindberg skulle nog godkänna upplägget

.
.
#jakt #jagd #hunting #caza #chasse #caccia #oxota #metsästys #nordichunter #jaktärjakt #jaktkunskap #themonocular #wehunt #svenskjakt #lifeisoutdoors #fieldtofork #eatwild #chevaliersweden #instafood #wildlife #nature #sweden #jaktkarl #food #outdoor #hunter #jägare #wilderness
...

Trafikstockning i sommarnatten!

#älg #sommar #sommarnatt #vildsvinsjakt #spannmålsjakt #svenskjakt
...

Fredagen i älgjaktsveckan så går jag med hunden och det tog inte ens 5 minuter, innan hon tog upp denna tjur. Tjuren går förbi alla skyttar men ingen hade chansen att avsluta tills den gick ut i en sjökant till ena passkytten. Där stannade han på 40 meter med full bredsida, skottet gick och tjuren gick iväg. Hunden var inte långt efter och sen såg jag på GPSn hur hon stod still och skällde, då visste jag att det var klart. Mvh Carl

#jakt #jagd #hunting #jaktojägare #jaktärjakt #svenskjakt #tikka #tikkat3x #sakoammunition #RCC #drevjakt #chasse #hunter #huntress #chasseur #jaktlycka #swedteam #garminalpha #garminsweden #eurohunt
...

Fläckebo
#ig_sverige #ig_vastmanland #sweden_by_us #swedenmylove
#svenskjakt
...

Nätterna med midnattssol öppnar upp för aktiviteter dygnet runt. Sova kan man göra på vintern.
.
.
.
#jämte #jämthund #jämtlanninpystykorva #jakthund #älghund #swedishelkhound #workingdog #dogtraining #mansbestfriend #mellansäsong #livetiskogen #jaktliv #svenskjakt #nordichunter #happyhunter #forestlife #spårträning #skogsliv #eightseasons #friluftsliv
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay