[cycloneslider id=”slide-12561″]

Saknade delar och polisanmälan – Blaserhistorien fortsätter

Christer Svensson var millimeter från att dö när en Blaser R93 exploderade. Nu polisanmäler han generalagenten Normark för att försöka få tillbaka saknade delar från sitt eget vapen. 
– Vi har gjort allt vi kan, kontrar Niclas Persson, divisionschef för Normark.

Det var i slutet av juli förra året som Christer Svensson åkte till Eriknäsbo skjutbana för att skjuta med sin Blaser R93 i kaliber .30-06, ett vapen som vid tillfället var ett år gammalt. Christer Svensson hade tidigare skjutit knappt 1.000 skott med övningsammunition med det aktuella vapnet. 
Han var ensam på skjutbanan och den här dagen skulle han för första gången skjuta med jaktammunition med sitt vapen. Han laddade med fyra äldre patroner. Ammunitionen var av typen Alaska och fabrikatet var Norma. Det var de fyra sista skotten han hade kvar i en gammal ask.

Öronbedövande smäll
När han avfyrade det fjärde skottet blev smällen öronbedövande. Christer insåg direkt att något gått fruktansvärt fel.
– Jag tittade ner och såg att min högra tumme hängde i en skinnflik. Och sedan kände jag att det rann blod från huvudet, berättar Christer Svensson.
Han tog sig till bilen och hittade förband som stoppade den värsta blödningen. Sedan fick han tag i alla vapendelar och lyckades för egen maskin ratta bilen till akuten på Bollnäs sjukhus.
– Jag blev aldrig chockad, bara kall, målmedveten och rationell.

Fyra timmars operation
Från Bollnäs sjukhus bar det med ilfart iväg till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Där tog en fyra timmars operation vid. Bland annat försvann Christers högra bihåla när slutstycket gick bakåt. 
– De skar upp huvudet från öra till öra och opererade in titanplattor under ögat på min högra kind. 
Christer har även genomlidit en svår operation när hans högra tumme återställdes så gott det gick. Och det var förmodligen just den där tummen som räddade livet på honom.
– Det var otroligt nära att jag dog den där dagen. Hade slutstycket bara gått några millimeter längre till vänster hade jag inte rest mig upp från skjutbänken. Förmodligen styrde tummen undan slutstycket litegrand och därför står jag här idag.
Enligt utsago var han ”hög som ett hus” när taxi så småningom transporterade hem honom de 20 milen från Uppsala till Bollnäs. Och en stor del av den molande smärtan finns fortfarande kvar, ett knappt år efter händelsen.
– Jag tvingas äta värktabletter för att klara av vardagen, konstaterar han.

Undersökning av DEVA
Väl hemma från sjukhuset hopade sig frågorna. Vad låg bakom skjutolyckan, och finns det ett konstruktionsfel hos Blaser R93 eftersom flera vapen av den modellen exploderat runt om i världen?
För att få reda på det ville Christer Svensson att Statens kriminaltekniska laboratorium skulle undersöka resterna av hans vapen. Men det gick inte Normark och Blaser med på. Istället skulle undersökningen göras av DEVA-Institute i Tyskland (Deutsche Versuchs- und Prüfanstalt für Jagd- und Sportwaffen e.V.) Något som alla inblandade parter till sist accepterade.
Sedan vapnet väl skickades in försökte Christer Svensson hitta tillbaka till de två intressen han har i livet som pensionär: Jaga och spela gitarr. Men en högertumme med begränsad rörlighet gör tyvärr gitarrspelandet i det närmaste omöjligt.
Jakten och skyttet har han däremot hittat tillbaka till.
– Jag sköt faktiskt en älg i höstas. 
Men vinterjakten, en jaktform han alltid älskat, har han tvingats ge upp. 
– Det blir så otroligt kallt åt huvudet med en inopererad titanplatta. Det går inte vara ute i kallt väder med plattan som kyler inne i skallen.

Resultat från DEVA
En dag i mars i år kom så resultatet från DEVA-undersökningen av hans Blaser R93. Expertrapporten visar att överflödigt gastryck orsakad av ammunitionen orsakade olyckan. DEVA skriver: ”Skadorna på vapnet orsakades nästan helt säkert av övertryck orsakat av patronen i kombination med ett fel i patronhylsan…”.
Slutsatsen blir alltså att experterna utesluter något fel på vapnet och även att något fel skulle ha begåtts vid handhavandet. Slutstycket hade varit i låst läge.
Christer Svensson har skjutit i över 50 års tid. Han har avlossat tiotusentals skott och han tror inte på den förklaringen. Han är tvärt om övertygad om att det är ett känt konstruktionsfel hos Blaser som orsakat flera vapensprängningar. Och han är övertygad om att han har rätt, inte minst med tanke på hur företagen agerat efter att undersökningen gjordes. 
– Jag tvingades ligga på i nästan tre månader att få tillbaka mitt eget vapen. 

När väl vapnet kom vad det bara delar av studsaren som fanns med. Någon hade kapat bort patronläget och slutstyckshuvudet. Inte heller finns det instansade vapennumret kvar på pipan. Även det är bortkapat och istället har någon provisoriskt ristat in numret på hans vapen.
– Jag hade ett monterat korn på pipan jag skickade in, på pipan jag fick tillbaka finns inget korn. Jag har ingen aning om det här är min pipa eller inte.
Och när de skadade vapendelarna inte fanns med går det heller inte att ta en second opinion på vad som egentligen orsakade vapensprängningen.
Men kanske än värre är att han inte kan skrota sitt vapen. För att polisen ska göra det krävs vapen med korrekt vapennummer, samt att även det licenspliktiga slutstyckshuvudet finns med. Och så länge inte vapnet kan skrotas får Christer Svensson heller inte ut några försäkringspengar, från sin allriskförsäkring, för sin förstörda Blaser R93 och sin begagnade Zeisskikare, som också förstördes vid explosionen.
Han har vid upprepade tillfällen såväl ringt som mejlat till Normark Scandinavia, som är återförsäljare av Blaser i Sverige, för att komma i kontakt med dem. Men gensvaret har varit obefintligt.
– Jag vill ha svar på var mina vapendelar är och jag har hela tiden haft ambitionen att försöka göra upp i godo. Av någon anledning vill inte Normark prata med mig och jag har på inrådan av min advokat tvingats ta till drastiska åtgärder.

På måndagen den 8 juni polisanmälde Christer Svensson därför en enskild person hos Normark Scandinavia, som alltså är importör av den tysktillverkade Blaser R93. 
– Jag ville absolut inte att det skulle gå så här långt, men till sist hade jag inget val.

Djupa spår
Året efter vapenexplosionen har varit påfrestande på många sätt för Christer Svensson. Den ständiga värken, livsstilar som fördärvades och en långdragen kamp mot multinationella företag har satt djupa spår på många plan. 
Nu vill han åtminstone ha ersättning för de värden som exploderade den där julidagen på skjutbanan i Eriknäsbo.
– Jag måste få tillbaka mina vapendelar så att jag åtminstone kan få ut pengar på försäkringen. Jag är pensionär, jag har inte råd att ligga ute med så här stora pengar, säger Christer Svensson, och tittar uppgivet ned på de Blaser R93-delar som ligger utspridda på hans köksbord i lägenheten i Bollnäs.

Normark: Vi har gjort allt vi kan

– Jag beklagar det som hände Christer, det är en stor personlig tragedi. Men vi har gjort allt vi kan för att gå till botten med vad som orsakade olyckan. Jag kan inte se att Normark skulle kunnat agera på annat sätt än vi gjort.
Det säger Niclas Persson, divisionschef för jaktavdelningen Normark Scandinavia.

Det saknas licenspliktiga delar på Christer Svensson Blaser R93. Enligt Niclas Persson beror det på att DEVA-undersökningen krävde att man sågade sönder de skadade delarna i småbitar. Detta för att kunna analysera vad som har hänt.
– Patronläget togs bort av DEVA. Det gjordes för att mäta av metallbiten och undersöka om det var något fel på metallen, det ingår i undersökningen. Hur de bär sig åt exakt vet jag faktiskt inte, men det ska testa om det håller enligt de kriterier som är uppsatta. 
– Det är också därför som DEVA-rapporten inte är officiell, så till vida att man publicerar den. Där står det ju företagshemligheter, som till exempel vad det är för beskaffenhet på järnet.

Delarna kan jämföras med grus
Niclas Persson menar att det nu saknade, licenspliktiga slutstyckshuvudet redan var svårt skadat när Blasern lämnades in för undersökning. 
– Det var ju demolerat och det var något bit borta. Slutstyckshuvudet har DEVA testat och där tror jag att hela huvudet är använt.

För att konkretisera: Är de saknade delarna att jämföra med grus?
– Ja, så har jag uppfattat det. Jag har inte sett delarna, och vi får aldrig reda på hur de har gått till väga vid undersökningen. Det är bara att lita på myndigheterna. 
Han anser att man får räkna med att det saknas undersökta delar efter en sådan omfattande undersökning som nu har gjorts.
– Det spelar förmodligen heller ingen roll om vi skickar delarna till SKL eller DEVA. 

Kan du förstå att det upplevs som att ni mörkar vad som har hänt, nu när inte ens de skadade delarna returneras?
– Nej, jag gör inte det. Det är en statlig myndighet som gjort undersökningen. I så fall ska man misstro allt och alla.

Det har påståtts att Blaser skulle ha en representant med vid DEVA-undersökningarna. Stämmer det?
– Nej, det kan jag inte dra mig till minnes.

Varför har det tagit sådan tid att få tillbaka vapnet?
– Vi fick vänta på att få tillbaka vapnet efter DEVA-undersökningen. Jag har försökt att skynda på det här efter bästa förmåga. 

Nu är vapnet hemma hos Christer Svensson. Men han kan inte skrota sitt vapen eftersom det saknas licenspliktiga delar. Hur ser du på det?
– Redan från början bestämde vi att jag skulle hålla kontakten med en son till Christer. Jag sa tidigare till honom att om det är så att de får problem att skrota vapnet får vi se till att får fram ett intyg från Tyskland som underlättar skrotningen.

I måndags lämnade Christer Svensson in en polisanmälan mot Normark – detta eftersom han saknar licenspliktiga vapendelar. Vad tycker du om det?
– Han ska naturligtvis göra en anmälan om han så vill, jag har ingen dold agenda i det här. Vi har gjort allt vi kan för att ta reda på vad som orsakade olyckan – och jag har hela tiden försökt hålla en så neutral linje som möjligt. 

Men varför svarar du inte när han ringer?
– Vi har pratat med varandra många gånger. Tyvärr är det nog så att jag och Christer ser på den här saken ut helt olika vinklar. Och det respekterar jag. Men jag tycker inte att det är någon idé att vi fortsätter prata om samma saker, vi får helt enkelt acceptera att vi ser olika på saker och ting i det här fallet.
Niclas Persson beklagar att olyckan har hänt, och att en enskild människa lidit stor skada. Men för honom är olyckan utredd och klar.
– Ja givetvis. Det är fruktansvärt det som har hänt och jag lider med Christer. Men för mig är den här händelsen passerad. Vi har låtit göra en statlig utredning om vad som orsakat olyckan. Utredningen kom fram till att skadorna på vapnet orsakades av övertryck orsakat av patronen i kombination med ett fel i patronhylsan.

Niclas Persson säger att även Normark och Blaser lidit svår skada av det som hänt.
– Det har varit mycket surr om vad som orsakade den här olyckan, och även andra olyckor där Blaserstudsare varit inblandade. För mig är det inte okej att hänga ut enskilda varumärken innan man vet vad som egentligen har hänt och har alla fakta i målet.

Om du ser tillbaka på hela den här historien. Anser du att du borde ha gjort något annorlunda?
– Nej, jag kan inte se hur vi skulle ha agerat annorlunda. 

Fakta DEVA

DEVA (Deutsche Versuchs- und Prüfanstalt für Jagd- und Sportwaffen e.V.) är en medlemsorganisation som grundades i Berlin 1888. Bland medlemmarna återfinns flera vapenfabrikanter, däribland Blaser.
Påståendet i textcitaten att det skulle handla om en statlig myndighet stämmer alltså inte. Men däremot har DEVA gott anseende och beskrivs av flera källor till Svensk Jakt som oberoende.
Organisationen skriver på sin webbplats att DEVA utför ”oberoende tester på vapen, ammunition och optik”.
Kunderna är främst domstolar, åklagare och försäkringsbolag.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay