onsdag 21 november

Publicerad 20 november 2015 - 13:56

S-gruppen stödjer vapenförslaget

Förvirring om vilken typ av halvautomatiska vapen som ingår i kommissionens förslag gjorde att ett inlägg om att den socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet stödjer förslaget, togs bort från gruppens Facebook-sida. Foto: Olle Olsson

UPPDATERAD TEXT. Den socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet, där Marita Ulvskog och fem andra EU-parlamentariker från Sverige ingår, stödjer enligt sin Facebook-sida förslaget om hårdare vapenregler. Men inlägget försvann snabbt från sidan.

På sin officiella Facebook-sida skrev gruppen ”Socialists & Democrats in the European Parliament” att de helhjärtat stödjer förslaget som bland annat innebär förbud mot halvautomater, hälsokontroll för att få vapenlicens, femåriga vapenlicenser med mera som skulle slå mycket hårt mot jägare och sportskyttar.
”Vi ska inte låta terrorn vinna. Därför är vi starkt för EU-kommissionens förslag om att stärka vapenkontrollen i hela EU, inklusive ett totalförbud mot privata halvautomatiska vapen, hårdare regler för webbhandel och gemensamma EU-regler för märkning och kontroll av skjutvapen. Det här är effektiva medel som medlemsländerna bör införa genast” skrev gruppen på sin Facebook-sida.
Men inlägget togs snabbt bort igen. Svensk Jakt har ställt en fråga om varför och fick följande svar:
– Efter synpunkter vi fått från anhängare finns i detta skede mycket förvirring om vilken typ av halvautomatiska vapen som ingår i kommissionens förslag. Vi ville inte förmedla någon ytterligare förvirring utan tog bort inlägget.
Undertecknat The S&D team.

”Stödjer hårdare regler”
På följdfrågan om det trots allt är så att S-gruppen stödjer förslaget fick vi följande svar:
– Vi stöder hårdare regler mot olaglig försäljning och distribution av militära vapen från privatpersoner i Europa. Det finns ingen avsikt från vår sida att sikta in oss på sportskyttars och jägares vapen som används för rekreation och lagliga aktiviteter.
– Det är därför vi använde en AK47 i vårt foto, ett typiskt skjutvapen som används för krig. Förvirringen kommer från vad kommissionen avser med ”halvautomatiska vapen”. Vi anser också alla EU-länder ska ha samma regler för godkännande av vissa vapen, eftersom det är mycket enkelt att registrera ett vapen i ett land som har nästan ingen kontroll, och sedan använda det i hela Europa.
– Sverige har ett bra och ansvarsfullt kontrollsystem, men det är långt ifrån fallet i alla EU-länder. Hoppas detta sprider lite ljus över vår ståndpunkt. Det finns alltid utrymme för debatt naturligtvis, skriver The S&D team.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Vapen till salu på Annonstorget

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Jaktmarker på Annonstorget

  Testa dig själv
  Vad vet du om vildsvin och vildsvinsjakt?
  Vapentest
  Ulf Lindroth testar Sauer 100
  Tolv myter
  Om vildsvin och vildsvinsjakt
  78-årig premiärskytt!
  Kerstin tog jägarexamen 2003 och skjuter med en Zoli Husqvarna 1900.

  Mest läst

   Samtidigt på JaktPlay