torsdag 1 december

Jakt & prylar

Ruger American rifle – vapenpresentation

Ruger American rifle. Foto: Mattias Lilja

Studsare från Ruger är kända för att fungera väl och vara billiga. Nu kommer en helt ny bössa som inte har något släktskap med tidigare jaktvapen från tillverkaren.

Svensk Jakt Publicerad 1 juni 2013 - 14:45

Rugers nya studsare heter American Rifle. När dollarkurs­en är låg brukar amerikanska vapen vara billiga. Riktpriset för denna Ruger är endast strax under 6.000 kronor.

Vi har testat studsaren i kaliber .308 Winchester, vilket passar väl för det endast 2,8 kilo tunga vapnet med 56-centimeterspipa. Stocken är tillverkad i enklare plast med ganska nätta mått, vilket passar dem med små händer. Den helt raka stocken och en gummibakkappa tar upp rekylen bra. Stocken har integrerade rekylklackar vilket brukar fungera väl, särskilt i dött material som plast.

Säkerhetsgrepp
Avtryckaren på den nya Rugerstudsaren har ett säkerhetsgrepp. För att kunna trycka av måste först den inre avtryckaren tryckas in.Vapnet är gängat och förberett för weaverklackar, vilket borgar för stora möjligheter att välja kikarmontage. Metalldelarna är blånerade och har en matt yta.

Förr om åren var Rugers studsare kända för ett hårt och lite släpigt tryck. Så är det inte på detta vapen. Det nyutvecklade trycket är enligt tillverkaren ställbart mellan 1,3 och 2,2 kilo. Avtryckaren har en säkerhetsdetalj som påminner om spärren mot ofrivilligt gaspådrag på en motorsåg. Det går helt enkelt inte att trycka av om man inte först belastat avtryckarens inre grepp.

Ruger har försett studsaren med kolvhalssäkring som också är tyst. Säkringen har två distinkta lägen, och vapnet kan plundras säkrat eftersom säkringen inte spärrar slutstycket.

Dålig låsning av magasinet
Ovandelen på stockens låd- och pipränna är onödigt vass, nästan så man skär sig. Det är en enkel sak att själv åtgärda med en fil. Svårare att åtgärda är magasinets låsning som utgörs av ett fjäderbelastat stift i plast, vilket inte verkar särskilt betryggande för mångårigt bruk eller hårt användande.

På skjutbanan gjorde studsaren väl ifrån sig med träffbilder kring 25–30 millimeter vilket är klart godkänt. Slutstycket, som öppnar med 70 graders vinkel, matade snällt i patronerna från rullmagasinet som kan laddas med fyra patroner. Utkastningen av hylsorna gick också helt klanderfritt.

Slutstycksgången är bra för ett vapen i denna prisklass.

Sammanfattning
Sammanfattar vi testet av Rugers American Rifle så finner vi en billig och välskjutande studsare. Trots låg vikt är rekylen moderat tack vare en rak stockning och bra bakkappa. Den smäckra stocken passar bättre för den med små händer. Magasinets låsning inger inte förtroende. Det ska dock påpekas att magasinet inte föll ur en enda gång under testet, och låsningen är kanske bättre än den ser ut.

Ruger American rifle

Generalagent: Classic Vapen.
Pris: 5.995 kronor.
Kalibrar: .308 Winchester och .30-06.
Piplängd: 56 centimeter.
Vikt: 2,8 kilo.
Likande studsare i samma prisklass: Marlin XS7, Remington 700 SPS , Howa 1500, Thompson Center Venture.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Jaktmarker på Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

Svensk Jakt på Instagram