söndag 26 mars

Jakt & prylar

Riksdagen säger nej till EU:s vapenförslag

Inrikesminister Anders Ygeman (S) tänker stå upp för att det nya vapendirektivet inte ska ska drabba jägare i onödan, enligt en intervju i Ekot. Foto: Bill Nilsson/Regeringskansliet

Riksdagens justitieutskott säger nej till stora delar av EU-kommissionens vapenförslag. Därmed får inrikesminister Anders Ygeman med sig riksdagen i de fortsatta förhandlingarna med EU-kommissionen.

Marie Gadolin Publicerad 21 januari 2016 - 16:37

Utskottet vänder sig mot de punkter i förslaget som tidigare kritiserats hårt av en lång rad instanser. Det handlar om distanshandeln för privatpersoner, förbud mot halvautomatiska vapen, femåriga vapenlicenser och läkarkontroller vid licensansökan.
Det finns också andra delar i förslaget som får riksdagens kritik.
– Det är klart att man måste reagera när man ska bestämma på EU-nivå hur man ska hantera museiföremål. Vi tycker inte att det är rimligt och det finns en del sådana exempel i detta förslag, säger justitieutskottets ordförande Beatrice Ask (M), i en kommentar till Sveriges Radio.
Inrikesminister Anders Ygeman tror att det finns goda möjligheter att ändra förslaget. Men på frågan från Ekoredaktionen om det inte kommer att bli regler som drabbar sportskyttar och jägare, glider han på svaret:
– Vi kommer att stå upp för att detta förslag ska förändras så att det inte drabbar jägare i onödan, säger Anders Ygeman.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Jaktmarker på Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Vapen till salu på Annonstorget

Svensk Jakt på Instagram