torsdag 9 december

Jakt & prylar

Publicerad 1 februari 2014 - 13:01

Remington 783 – vapenpresentation

Remington 783. Foto: Mattias Lilja

Vapentillverkargiganten Remingtons enklare studsare har aldrig varit särskilt dyra, och modell 783 är inget undantag.

En trend de senaste åren är att allt fler vapenfabrikanter kommit med budgetvarianter på studsarsidan. Remingtons svar på denna efterfrågan är modell 783.

Studsaren är av traditionellt snitt med push-feedmekanism och två låsklackar längst fram. Slutstycksgången får benämnas som en smula sträv, men sådant brukar bli bättre med tiden.

Ytfinishen av metallen är av det grova slaget. Metallytornas blästrade och matta yta motverkar reflexer, men ytan är också känslig för repor. I övrigt har metalldelarna en bra inpassning med hänsyn till vapnets prisklass. Stocken är lite plastig och ihålig, men ändå funktionellt utformad och pelarbäddad.

Godtagbar precision
På skjutbanan levererade modell 783 i .30-06 skaplig precision. Träffbilder kring 25 millimeter får betecknas som godkänt för ett lågprisvapen ämnat för jakt, och testbössan var inte särskilt kräsen i valet av ammunition. Studsaren gav viss kännbar rekyl i .30-06 och de klenare patronerna den är tillgänglig i är nog att föredra. Inpassningen i stocken av Remingtons sedvanliga rekylklack var dock en smula glapp. Studsaren hade säkert skjutit bättre efter en plastbäddning.

Den 56 centimeter långa pipan är av ganska slank profil vilket gjorde att bössan snabbt blev varmskjuten. Den tunna pipan håller dock ner vapenvikten rejält, men vid provmontering av ett tungt och långt kikarsikte blev vapnet också topprankt.

Engångspipa  
Ett så pass gediget magasin som på Remington 783 brukar man inte hitta i denna prisklass av vapen. Magasinet rymmer fyra skott.Pipan verkar vara krympt på plats i lådan och kan troligen inte bytas. Eftersom ett pipämne kostar lika mycket som vapnet så är detta av underordnad betydelse. 

Patronmatningen fungerade bra från det ganska gedigna plåtmagasinet, som rymmer fyra skott. Magasinbotten och varbygel i syntetmaterial, resten av bössan i stål.

Avtrycket på 783:an är ställbart ner till 1,1 kilo vilket är fullt tillräckligt på ett jaktvapen. Rent och fint avtryck och en säkring som är enkel att hantera.

Sammanfattar vi testet av Remington modell 783 så finner vi en enkel studsare som ger mycket för pengarna.

Remington 783

Leverantör: Jaguargruppen
Pris: 5.000 kronor
Vikt: 3,2 kilo
Piplängd: 56 centimeter
Kalibrar: .270 Winchester,
.308 Winchester och .30-06  
Finns i vänsterutförande? Nej
Andra liknande vapen i samma prisklass: Ruger American Rifle, Howa 1500, Savage Axis.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Ikväll blev det en Galt! Skytten är nöjd🤩💪🏾 Och julskinkan är räddad 😁🤩🐗
-
#frånskogtillbord #vildsvinsjakt #vildsvin #tikka #swarovski #tjejersomjagar #huntress #huntinglife #jaktärlivet #308win #jakttjej #svensktköttsåklart #svenskjakt
...

Time to let the dog rest and change to skis and rifle to continue hunting for these black beauties. 😍
.
.
.
.
.
.
.
#nordichunter #swe_hunters #hunter #hunt #hunting #svenskjakt #jakt #huntlife #taigajägare #jägareförbundet #svenskajägareförbundet #capercaillie #capercailliehunting #birdhunting #tiur #tjäder #tjäderjakt #toppjakt #tjädertupp #birdhunt #trapper #trappers #trappeur #trapline #trapperlivet #northerntrappers #pälsjägare #taiga svenskjakt jagareforbundet nordichunter
...

Hörde jag jakt i helgen eller!?💥

#jagd #svensknatur #jakt #vilt #dovhjort #kött #eftersök #røde #jakttrion #svenskjakt #vakjakt #jägare #jaga #vildsvin #vildsvinjakt #dovhjort #dovhjortsjakt #hunter #hunting #hunt #wildboar #wildboarhunting #fallowdeer #merkel #blaserr8 #jakthund #drevjakt #hornady #hundjakt #canon #sako
...

Temperaturen steg några grader och det vart bra aktivitet på åteln, 7 timmar på en trästol stirrandes ut i mörkret.. helt klart värt det! Frågor på det? #norrbottensjakt #fritidvildmark
-
-
#rävjakt #viltvård #vakjakt #vakjaktpåräv #åteljakt #åtejakt #rovdjursjakt #rovdjur #predatorjakt #predator #träsmak #foxhunting #rävåtel #vinterjakt #winterhunting #jakt #jägare #svenskjakt #freyrdevik #300blackout #vakkoja #revjakt #revejakt rovdjursjakt
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay