fredag 18 januari

Jakt & prylar

Publicerad 2 maj 2017 - 13:34

Det nya träffområdet för älg.
Skissen visar de vitala organen, det vill säga hjärta, lungor och bröstkotpelare, och varför dagens träffområdet (blå kontur) bör minskas ner i taggutskottområdet.. Illustration: Bengt Röken
Träffområdet på den löpande älgfiguren blir lite mindre, men Jägareförbundet tror inte skyttet kommer bli svårare. Foto: Lars-Henrik Andersson
Dagens träffområde på älgfiguren är för stort. En godkänd träff i dag högt och långt fram inom träffområdet kan i verkligheten innebära en skadskjutning. Foto: Lars-Henrik Andersson

Nytt träffområde för älgskyttet

Från den 1 januari i år gäller ett nytt, mindre träffområde för älgfiguren på 80 meter. Det nya träffområdet ligger i överkanten på ryggraden och därmed är hela träffområdet en dödande träff.

1949 införde Jägareförbundet ett löpande älgskytte på 80 meter över hela landet. Några län hade då redan skjutit i nästan tio år.

I början var det runda ringar som var träffområde. Men redan efter några år insåg man att det var ett dödande skott även i lungspetsen och då infördes också träffområde med T för utanför treans ring.

 

Skadskjutning

Träffområdet har sedan gällt till den 31 december 2016. Men det har visat sig att skott i övre främre delen av träffområdet inte varit direkt dödande. Där har skottet istället tagit ovanför ryggraden och har inte ett taggutskott träffats har älgen bara skadskjutits.

Jägareförbundet har nu tillsammans med veterinär Bengt Röken tagit fram det nya träffområdet.

 

Överkant på ryggraden

Det nya träffområdet ligger nu i överkanten på ryggraden och därmed är hela träffområdet en dödande träff. Centrum har sänkts 62 millimeter jämfört med det gamla och storleken har minskat med cirka 13 procent för treans valör.

 

För godkänt skytte för älgskyttemärket och jägarexamen krävs nu att man skjuter på det nya träffområdet.

 

För godkänt skytte för älgskyttemärket och jägarexamen krävs nu att man skjuter på det nya träffområdet. Tavlor finns att beställa hos leverantörerna. För de banor som har akustisk markering gäller att dessa ska ändras till det nya träffområdet så snart som möjligt. Dock har man banorna på sig till den 30 juni för att genomföra uppdateringen. Skjutbanorna med akustisk markering ska därför ta kontakt med leverantörerna av utrustningen för uppdatering av utrustningen.

 

Lars Björk

Fakta

Bengt Röken har under många år jobbat med att visualisera vilda djurs anatomi, bland annat älgen. Han har också tagit fram, den för jägare, välkända älgklockan. Bengt Röken har preparerat och dissekerat ett antal älgar och skapat sig ett stort underlag rörande djurens anatomi.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Vapen till salu på Annonstorget

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Jaktmarker på Annonstorget

  Testa dig själv
  Vad vet du om vildsvin och vildsvinsjakt?
  Vapentest
  Ulf Lindroth testar Sauer 100
  Tolv myter
  Om vildsvin och vildsvinsjakt
  78-årig premiärskytt!
  Kerstin tog jägarexamen 2003 och skjuter med en Zoli Husqvarna 1900.

  Mest läst

   Samtidigt på JaktPlay