torsdag 28 mars

Jakt & prylar

Möter moderna tider med bättre kulskytte

Malmö Viltvårdsförenings instruktörer utbildas. Lennart Splittorff diskuterar framförhållning med skytteinstruktör Erik Ås, till höger. Lyssnar gör Conny Jönsson, Christer Ottosson, Magnus Jönsson och Per Ohlqvist. Foto: Jan Henricson

Skånska jägare är kända för att vara goda hagelskyttar. I Malmö Viltvårdsförenings regi har under årens lopp tusentals jägare lärt sig hantera sina hagelbössor av skickliga instruktörer. Nya tider och nya vilt ställer nya krav och därför går föreningen nu vidare med att utveckla sina medlemmars kulskytte.

Med lite fantasi kan träningen med hagelbössan göras både mångsidig och rolig. Och när lerduvor blir till pulver får skytten direkt en bekräftelse på att hon gjort rätt, åtminstone med det skottet.
Att inspirera kulskytten är inte lika enkelt. För hur roligt är det att stå och mata skott efter skott på den löpande älgen, utan att veta om man gör rätt eller fel och utan att få ett omedelbart kvitto på resultatet?
– Det är ungefär så vi resonerat när vi nu satsar på att våra instruktörer ska bli bättre på att utbilda medlemmarna i kulskytte, säger Nicolas Harwigsson i Malmö Viltvårdsförening.
Han har tillsammans med ett dussintal andra av föreningens instruktörer kommit till Malmö Skyttegilles anläggning Spillepengen för att lära mer om att lära ut kulskyttets ädla konst.
Spillepengen ligger bara fem minuters bilväg från centrala Malmö, och att storstadsboende jägare har en skytteanläggning av den här kalibern så nära är på ett sätt fantastiskt.

En expert hjälper till
Och idag, i strålande försommarväder, får instruktörerna hjälp av en expert på området. Erik Ås från Aimpoint har stor erfarenhet från drevjakter och vet vad som krävs för att skottet ska sitta rätt på ett villebråd i rörelse.
– Med vildsvinen och större stammar av dov och kron blir drevjakterna allt vanligare. Att vi jägare behärskar kulskyttet är av mycket stor betydelse, för jaktetiken, men också för allmänhetens syn på jakt och jägare säger han.
Utgångspunkten är säker vapenhantering. En nog så viktig detalj, särskilt med tanke på att viltvårdsföreningens instruktörer även utbildar människor som är långt ifrån vana vid att hantera bössan.
När Erik Ås lär ut det rörliga skyttet utgår han ifrån – hur konstigt det än kan låta – fasta mål. Tekniken med att utnyttja andning och puls till att underifrån gå upp i målet för att krama av skottet är densamma. Skillnaden är att man vid skott på rörligt mål också följer med, går ifatt och kramar av skottet när träffområdet passeras.
– Att veta sin personliga gräns för när man måste släppa det reella träffområdet och gå fram till det konstruerade träffområdet har stor betydelse för att man ska känna sina begränsningar och vara trygg i jaktsituationen, säger Erik Ås.

Tänk dödande träff
Drevskyttets metoder används även vid skytte på fasta mål för att befästa tekniken. Eva Kjellander och Nicolas Harwigsson är i startgroparna. Foto: Jan HenricsonHan betonar att instruktörerna ska tänka bort tavlornas poängringar och istället tänka träffområde. Att sätta skottet i femettan är inte viktigt, huvudsaken är att det blir en ”dödande” träff.
Med ballonger till hjälp konstrueras en situation där skytten med fyra skott i magasinet och ett i fickan ska få in fyra ”dödande” skott på lika många tänkta villebråd. En ballong, två träffområden på tavla och så en ballong igen.
I den byiga vinden rycker de fastknutna ballongerna och är inte alldeles enkla att träffa. Särskilt inte för dem som utmanat ödet och lytt Ås uppmaning att öka svårighetsgraden genom att inte blåsa upp dem för mycket.
– En klart rolig övning som jag tror är mycket bra för att utveckla kulskyttet, säger Johan Ericsson.
På eftermiddagen flyttas fokus över till löpande mål. Med vildsvinet på medelhastighet får samtliga uppge var de bedömer att deras gräns går för att träffa rätt genom att använda sig av det reella träffområdet, det vill säga att gå ifatt och lossa skottet utan någon framförhållning alls.

Självförtroendet ökar
När dagen summerades var viltvårdsföreningens instruktörer påfallande nöjda med övningarna.
– Jag kommer absolut att använda mig av detta för att göra skyttet roligare och få bättre jägare. På det här sättet bygger man självförtroende, något som är underskattat i samband med skytte, säger Lennart Splittorff.
Och Eva Kjellander fyller i:
– Att skjuta förhållandevis nära målet och träffa för att sedan flytta bakåt och ha den positiva känslan med sig ger klart mycket mer än att börja skjuta på en älg på 80 meter.
Alla var eniga om att de nya kunskaperna gav mersmak och de vill gärna utvecklas vidare för att bli ännu bättre instruktörer.
– Malmö Viltvårdsförening har alltid hållit jaktetiken högt. Genom detta kan vi hjälpa våra medlemmar att bli ännu bättre skyttar och därmed jägare. Att vi kan göra det genom att samarbeta med ett lokalt företag som Aimpoint är värdefullt, sammanfattar Nicolas Harwigsson.

Fakta

En härlig dag på Malmö skyttegilles anläggning Spillepengen. Christer Ottosson ger liggande goda råd till Magnus Jönsson. Erik Ås övervakar. Foto: Jan Henricson

Malmö Viltvårdsförening som bildades 1902 hade som utgångspunkt att slå vakt om viltstammarna och motverka den omfattande tjuvjakten i stadens närhet. Idag har föreningen cirka 700 medlemmar. Man bedriver en omfattande teoretisk och praktisk utbildning av blivande och etablerade jägare.
På marker som Malmö stad upplåter åt föreningen – vid Vomb, Sturup och i närheten av Malmö – arrangeras ett flertal jakter för medlemmarna. Det handlar om både klövvilt- och småviltjakter. I föreningens regi genomförs studiecirklar för jägarexamen, men också fördjupande kurser i bland annat viltvård, artkännedom, vilthantering och skytte.
Viltvården är en viktig del av föreningens verksamhet. De kunskaper som medlemmar får genom kurser och temakvällar omsätts i praktiken på de marker som föreningen disponerar.

Mer om Malmö viltvårdsförening här: www.mvf.nu/

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay