fredag 16 april

Jakt & prylar

Publicerad 1 juni 2013 - 14:35

Mossberg 935 Magnum – vapenpresentation

Mossberg 935 Magnum Waterfowl. Foto: Mattias Lilja

Mossberg 935 Magnum Waterfowl är en gasomladdad halvautomat av traditionell typ. Har man bara skött vapenvården och använder bra patroner så brukar gasomladdarna vara lika driftsäkra som rekylomladdarna.

När vi tog den till skjutbanan hade vi tagit med ett stort lager av patroner för jakt. Vapnet är byggt för tunga jaktladdningar, och det förväntades att det skulle vägra ladda om med lätt laddad 24-grams ammunition för övningsskytte.

Vi hade fel. Svenskamerikanen laddade snällt om alla patroner utom 24-grams Gyttorp Steelmax.
All annan övningsammunition, liksom testad jaktammunition, ladd­ades om snabbt och säkert.
Att halvautomater laddar om utan problem med övningsammunition känns som en viktig faktor, som ger motivation till skytteträning.

Vapnet levereras med fyra olika brickor för att kunna justera kolvhöjden. Vi har inte provat att montera brickor eftersom den originalmonter­ade kolven utan brickor gav normal kolvhöjd, vilket pass­ade oss i testpatrullen.

Kolvlängden på vapnet är 36 centimeter, även det normalmått. Gummibakkappan på vapnet är aningen klistrig och mjuk för att passa ett vapen för flyktskytte, men blir nog bättre efter lite brukande.

Pipan på vapnet är 71 centimeter lång med betydligt tjockare gods och diameter än vi är vana att se. Pipans diameter motsvarar faktiskt pipan på ett vapen i kaliber 10. Den saknar krom på insidan vilket är ovanligt numera, och ställ­er lite högre krav på vård av pipans insida.

Överdimensionerade pip­or på hagelvapen, så kallade overbored, har varit en trend på senare år. Grova pipor sägs minska rekylen, ger färre deformerade hagel och en smula jämnare träffbilder – allt enligt reklamen, och fysikens lagar säger att det bör stämma.

Överdimensionerade pipor
Som brukligt på pumpar och automater upplevs pipan cirka fem centimeter längre, eftersom pipan börjar längre fram än på ett brytvapen.

Vapnet fungerar väl på skjut­­banan, har en godtagbar balans och känns lättskjuten. Säkring­en på Mossbergs pum­par och automater har en för va­pen­typerna ganska ovanlig placering – på kolvhalsen,
precis som vi är vana från brytvapen, vilket är lysande. Alltför många pumpar och automater har knepiga säkringsplacer­ingar som lätt stökar till det i snabba lägen om man inte blivit van.

Irriterande plastdetaljer
När vapnet ska göras rent efter en hel del skytte är det positivt att bössan inte alls är lika sotig som vissa gasomladdare har en tendens att bli, särskilt om man använt olja i området kring gasventilen.
Slutstycket har väl tilltaget gods, bra puts och inpassning. Tyvärr har man valt att tillverka några av bussningarna mellan magasin och låda i plast som känns tunn och spröd.

Att just dessa delar ibland går sönder bekräftas på några amerikanska vapenforum på nätet, men uppgifterna är lite motstridiga. Andra uppger att de trots idogt brukande av vapnet inte haft några problem alls med trasiga plast­delar.

Robust bruksvapen
Sammanfattar vi Mossberg 935 Magnum Waterfowl så finner vi ett rejält bruksvapen som är tillverkat för att tåla hårt laddade hagelpatroner. Att det också fungerar med de flesta lätt laddade patronerna för lerduveskytte är ett stort plus. Detta vapen känns mer robust än många av konkurrenterna i samma prisklass. På minus­sidan finner vi några plastdetaljer i mekanismen som borde varit tillverkade i metall eller ett gedignare kompositmaterial. Vapnet har också ett jämförelsevis högt pris i Sverige. I sitt hemland är Mossbergs vapen billiga, men här hamnar Mossberg 935 snarare i mellanprissegmentet.

Vapnet borde passa den som föredrar långa pipor och skjuter tunga laddningar vid gåsjakt eller sjöfågeljakt, och som inte vill spendera en förmögenhet på vapnet.

Mossberg 935 Magnus Watterfowl

Pris: Cirka 8.500:-
Piplängd: 71 centimeter
Vikt: 3,2 kilo
Leverantör: Vildsvinsbutiken
Andra vapen i samma prisklass: Beretta A300 Outlander syntet, Remington 11-87 syntet, Scandium syntet.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Ulf Lindroth ger sin syn på Benelli Super Black Eagle 3.
På Svenskjakt.se kan du se hela filmen.
.
#ulflindroth
#svenskjakt
#benelli
#vapentest
#månadenstestvapen
...

#vårbock ...

En jaktbil som du kan laga mat och sova i under en veckas tid. Det var målet när Christian Larsson startade sitt jaktbilsbygge förra våren. Drygt 1.000 arbetstimmar senare stod bilen klar.
Se hela filmen på Svenskjakt.se

#jaktbil
#svenskjakt
#redskapsboden
...

Våren är valptid. Har du skaffat någon ny kompis inför kommande jaktsäsonger?

📷 Olle Olsson
.
.
.
.
.
.
#tax #sverigesjakttidning #svenskjakt #människansbästavän #jakthund #hundvalp
...

Glad påsk önskar Svensk Jakt!
#svenskjakt #sverigesjakttidning
.
.
.
Foto: Anders Jarnemo
...

Se fler nostalgiska bilder från Byvattnets Jaktmarker fotade av Bertil Pettersson i Svensk Jakt nummer 4 och på Svenskjakt.se.
📷 Bertil Pettersson
#svenskjakt
#bertilpettersson
#nostalgi
#älgjakt
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay