torsdag 9 december

Jakt & prylar

Publicerad 1 december 2013 - 12:40

Miroku MK 70 Universal – vapenpresentation

Miroku MK 70 Universal. Foto: Mattias Lilja

Den japanska vapentillverkaren Miroku har alltid haft rykte om sig att tillverka hagelbockar av god kvalitet.

Gemensamt för hagelvapnen av bocktyp är att de alla baseras på JM Brownings sista uppfinning från 1923. Vapengeniet dog bara tre år senare, men många av hans vapenkonstruktioner är både odödliga och svåra att överträffa, inte minst hans hagelbock.

Varunamnet Miroku har varit försvunnet från den svenska marknaden under en tid. Detta är dock en sanning med modifikation, eftersom Miroku tillverkar och har länge tillverkat flertalet av Brownings hagelbockar.

Endast lyxvarianterna av Browning görs hemma i Belgien. Plockar man isär en Miroku eller en Browning är detta uppenbart, eftersom man återfinner båda namnen på vapendelarna.

För jakt och sportskytte
Den bössa vi kikat närmare på heter Miroku MK 70 Universal. Vapnet är avsett för såväl sportskytte som jakt. Denna kompromiss har man lyckats tämligen bra med. Kolv och framstock är ganska fylliga, vilket ger ett bra grepp vid långa skjutbanepass. Vapnet är relativt tungt vilket ger en bra sving, men avskräcker ändå inte till jaktbruk. Mirokubockarna var förr om åren lite låga i kolvkammen men detta gäller inte för denna modell. Droppen vid kammens näsa är 35 millimeter, och i bakkant 52 millimeter. Ett mått som bör passa de flesta.

Kolven som är i standardbetonad valnöt, har en längd om 37,5 centimeter, något över standardmått. Men det är som bekant lättare att kapa en kolv än förlänga.

Automatsäkring eller inte
Mirokun levereras med armen för att få automatsäkring, samt tre ­choketuber.Vapnet har en gravyr som knappast imponerar. Den är maskingjord, ganska sparsam och grund.
Mekaniskt finns inget att anmärka på. JM Brownings konstruktion av hagelbock har visat sig vara oerhört slitstark och 90 år av förbättringar gör att vapnen sällan behöver besöka verkstaden.
Skyttemässigt balanserar vapnet som en Miroku/Browning brukar göra. Den ganska breda kolvkammen hjälper till att dämpa rekylen.

Vapnet har inte automatsäkring, vilket inte alla heller vill ha. Till vapnet följer dock den arm och det stift som behöver monteras i mekanismen för att få automatsäkring. Att montera detta är enkelt för en vapensmed.

Till vapnet följer tre choketuber; kvarts, halv och trekvart. Dessa tre borrningar täcker de flesta behov. Chokerna är av den typ som av Browning benämns Invector Plus.

Med en prislapp om 15.000 kronor får Miroku MK 70 Universal betraktas som riktigt prisvärd.

Miroku MK 70 Universal

Leverantör: Jaguargruppen
Pris: 14.900 kronor
Vikt: 3,4 kilo
Piplängd: 71 centimeter
Kaliber: 12/70
Andra liknande vapen i samma prisklass: Browning 525 Autumn, Beretta 686 Silver pigeon.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Ikväll blev det en Galt! Skytten är nöjd🤩💪🏾 Och julskinkan är räddad 😁🤩🐗
-
#frånskogtillbord #vildsvinsjakt #vildsvin #tikka #swarovski #tjejersomjagar #huntress #huntinglife #jaktärlivet #308win #jakttjej #svensktköttsåklart #svenskjakt
...

Time to let the dog rest and change to skis and rifle to continue hunting for these black beauties. 😍
.
.
.
.
.
.
.
#nordichunter #swe_hunters #hunter #hunt #hunting #svenskjakt #jakt #huntlife #taigajägare #jägareförbundet #svenskajägareförbundet #capercaillie #capercailliehunting #birdhunting #tiur #tjäder #tjäderjakt #toppjakt #tjädertupp #birdhunt #trapper #trappers #trappeur #trapline #trapperlivet #northerntrappers #pälsjägare #taiga svenskjakt jagareforbundet nordichunter
...

Hörde jag jakt i helgen eller!?💥

#jagd #svensknatur #jakt #vilt #dovhjort #kött #eftersök #røde #jakttrion #svenskjakt #vakjakt #jägare #jaga #vildsvin #vildsvinjakt #dovhjort #dovhjortsjakt #hunter #hunting #hunt #wildboar #wildboarhunting #fallowdeer #merkel #blaserr8 #jakthund #drevjakt #hornady #hundjakt #canon #sako
...

Temperaturen steg några grader och det vart bra aktivitet på åteln, 7 timmar på en trästol stirrandes ut i mörkret.. helt klart värt det! Frågor på det? #norrbottensjakt #fritidvildmark
-
-
#rävjakt #viltvård #vakjakt #vakjaktpåräv #åteljakt #åtejakt #rovdjursjakt #rovdjur #predatorjakt #predator #träsmak #foxhunting #rävåtel #vinterjakt #winterhunting #jakt #jägare #svenskjakt #freyrdevik #300blackout #vakkoja #revjakt #revejakt rovdjursjakt
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay