torsdag 1 december

Jakt & prylar

Merkel RH Helix – vapenpresentation

Merkel RX Helix. Foto: Mattias Lilja

RX Helix är Merkels svar på marknad­ens efterfrågan på rakrepeterande studsare. Vi har testat den en tid.

Svensk Jakt Publicerad 1 juni 2013 - 15:04

Merkel är en tysk vapentillverkare som startade verksamheten i Europas vapenhuvudstad Suhl, redan under slutet av 1800-talet. Fram till och med andra världskriget tillverkades vapen av riktigt god kvalitet.

Efter kriget hamnade Merkel liksom flera andra Suhlbas­erade tillverkare i öst bakom järnridån. Merkels dussinproduktion från öststatstiden är inte särskilt imponerande.

Efter Tysklands återförening har Merkel utvecklats rejält och nuvarande ägaren Heckler & Koch har fortsatt satsningen mot en kombination av modern vapentillverkning varvad med hantverk av hög kvalitet.

RX Helix kan knappast sägas vara en hantverksprodukt. Här är det istället noggrant inställda maskiner som gjort jobbet, och vapnet är väl sammansatt. Ända sedan lanseringen för några år sedan har det varit svårt att få tag i vapnet.

 

Inte lättrepeterad

Studsaren har en helt nytänk­ande konstruktion av rakrepetering som känns märklig vid den första hanteringen. Slutstycket rör sig nämligen längre än vad man drar i spaken. Repeterhandtaget är förbundet med slutstycket genom ett sinnrikt system av kuggar, som ökar utväxlingen i rörelsen.
Det känns lite konstigt att repetera vapnet, men man vänjer sig ganska snabbt. Ingen av oss som provade vapnet vill kalla det särskilt lättrepeterat. Visst var testexemplaret ett nytt och inte inslitet vapen, men kuggmekanismen i sig ger en viss tröghet i repeteringen.

Repeteringen missgynnas också av repeterhandtagets design. Handtaget har något av den tyska skedformade stilen på slutstyckshandtag och den formen är absolut ingen tillgång vid snabb repetering, tvärtom. Patronmatingen från det rejäla, enkelradiga magasinet i stål går utan några problem. Magasinet kan laddas med tre patroner plus ett skott direkt i loppet.

 

Stor säkerhet
Mekanismens spänntangent fungerar mycket bra liksom frigörningsknappen för att slacka mekanismen. Här syns också lådans spår för kikarmontage av weavertyp.

RX Helix har ingen traditionell säkring. Vapnet bärs i stället med ospänd mekanism och i samband med skott spänns mekanismen med en uppspännartangent. Detta ger förstås stor säkerhet med skott i loppet.

Precis som hos konkurrenten Blasers studsare går uppspänningen snabbt och smidigt, vilket också gäller av­spänning om skottillfället uteblir.

På skjutbanan presterade vapnet .30-06 träffbilder kring 30–35 millimeter, vilket är väl godkänt. Just testvapnet vis­ade sig också skjuta bra med det mesta av den ammunition vi provade.

Den 56 centimeter långa och normalgrova pipan är försedd med grova öppna riktmedel, med plast i grälla färger som lämpar sig till snabbt skytte på kort håll. Av erfarenhet vet vi dock att plastdetaljer på öppna riktmedel har en stor förmåga att gå sönder.

Syntetstocken har en bra design, men kolvkammen är låg. Med öppna riktmedel är höjden okej men med monterat kikarsikte blir kindkontakten riktigt dålig. Passningen mell­an stock och metall är mycket bra, och den matta metallen på pipa och låda har en snygg, och troligen rosttålig, matt yta.

 

Lätt att ta isär

Ovanpå lådan har man fräst ur spår vilka motsvarar en Weaverklack eller Piactinnyskena. En mycket bra lösning som ger stora möjligheter att välja olika siktesfästeslösningar. Testvapnet var försett med Merkels originalmontage från MAK, vilka har ett vingmutter­lås med utväxling. Ett halvt varvs öppning räcker för att ta loss siktet.

RX Helix är verkligen en så kallad take-down-bössa. Med ett par enkla handgrepp och utan verktyg delar man vapnet för en smidig och mer diskret transport.

Detta kan tilltala den resande jägaren och underlättar vapenvården väsentligt, särskilt jämfört med en halvautomatisk studsare.

Merkelstudsaren har lanserats som ett svar på Blasers stora framgångar med rakrepeterstudsare. Till RX Helix fördel är tillgången på fler och bättre kikarmontage, och att den enkelt kan plockas isär.
Hur tillförlitlig vapnet är vet vi nog inte riktigt, då den stora mängden vapen ännu inte använts på marknaden.

Väljer man en rakrepeter­ande Blaser istället får man ett vapen som är snabbare att repetera, som går enkelt att komplettera med en extrapipa i annan kaliber.

Till Blasers nackdel hör höga priser på kikarfästen och andra tillbehör.

 

Mattias Lilja

Merkel RX Helix

Leverantör: Classic vapen
Pris: cirka 25.000 kronor
Vikt: 3,1 kilo
Piplängd: (testvapnet i kaliber .30-06): 56 centimeter
Andra vapen av samma typ och prisklass: Blaser R 93 Professional, Blaser R 8 Professional.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Jaktmarker på Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

Svensk Jakt på Instagram