Svensk Jakts vapen- och skytteredaktör Ulf Lindroth tittar närmare på Merkel 96K.

Merkel 96K – en effektiv klassiker

Premium

Vi tar en titt på en aktuell version av den klassiska Merkeldrillingen. Vapentypen har en mindre skara trogna vänner, men den når också nya kategorier ­jägare. För dem är Merkel 96K ett intressant alternativ.

Se Ulf Lindroth testa Merkeldrillingen i vår webb-tv.

Merkel 96K kommer i en rad olika kalibrar och den vi provskjutit var kanske en finlirarkombination, 20/76 och .22 Hornet. Vapnet kommer förberett för vridmontage och ett sådant satt på testvapnet.

Modellen har en spänntangent och säkring i ett. En kort rörelse framåt, så är hagelpiporna osäkrade. I det läget lossas högerpipan med den främre avtryckaren och vänsterpipan med den bakre. Om tangenten trycks längre fram spänns kulpipan upp. I det läget lossar den främre avtryckaren kulpipan och den bakre vänsterpipans hagelskott.

Snälltrycket aktiveras genom att den främre avtryckaren pressas framåt.

Snälltrycket aktiveras genom att den främre avtryckaren pressas framåt. Foto: Ulf Lindroth

Uppspänningen går lätt. Det är inga problem att osäkra och skjuta hagelpiporna, för att sedan med vapnet vid axeln spänna och skjuta kulpipan. Lösningen är praktisk och snabb.

Kultrycket är rent, men ganska tungt. Trycks avtryckaren framåt aktiveras ett snälltryck, vilket kan underlätta lugna skott.

Värmeklättring är en realitet på vapen med lödda pipor, men den var inte besvärande denna gång. Första femskottsserien var en symmetrisk serie på 32 millimeter. Vid ordentliga varmskjutningar steg träffläget till slut en knapp decimeter och stannade där.

Merkel 96K. Foto: Ulf Lindroth

Vapnet provocerades nog en smula, även om det fick kallna mellan serierna. Ändå var det bara en enda serie som gav en vertikal sträng på nio centimeter. Oftast avvek bara någon enstaka träff i höjdled.

Jag skulle gärna jaga med det här vapnet, men personligen skulle jag börja med att installera en ställbar kolvkam. Kindkontakt underlättar både snabba och precisa skott, med eller utan optiskt riktmedel.

Mer i Svensk Jakt

I Svensk Jakts juninummer 2023 kan du läsa mer om Merkel 96K.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay