torsdag 28 mars

Jakt & prylar

Mer makt till polisen fick tummen ner

Montage: Daniel Sanchez

Jägare och sportskyttar nådde nästan hela vägen i sitt arbete med att undanröja de sämsta förslagen till en ny vapenlag. Men en kritiserad punkt är kvar, att Rikspolisstyrelsen ska auktorisera sammanslutningar med skytte på programmet, enligt kriterier som myndigheten själv upprättar. Det, menar många, är dödsstöten för vissa sportskyttegrenar.

Licenskrav på magasin. Check!
Tidsbegränsade licenser på halvautomater. Check!
Förbud mot automatvapen (k-pist). Check!
På punkt efter punkt kunde engagerade jägare och sportskyttar känna sig nöjda efter att regeringen presenterat sitt förslag till ny vapenlagstiftning.

Lobbying och opinionsarbete av organisationer och engagerade gräsrötter hade gett resultat. De förslag från vapenutredningen som skulle drabbat legala vapenägare, men som inte skulle fått någon effekt på kriminellas vapenanvändning, har plockats bort under beredningen av lagförslaget på justitiedepartementet.

Myndigheten bestämmer
Men en kritiserad punkt är kvar. Den som ger Rikspolisstyrelsen bestämmanderätt över vilka sportskyttegrenar som ska vara godkända.

På sociala medier uppmanas nu till fortsatta ansträngningar, bland annat genom opinionsarbete gentemot politikerna i justitieutskottet, för att få bort även den delen från den nya vapenlagen.
Kortfattat kan det kritiserade förslaget beskrivas som att en sammanslutning för någon form av målskytte ska auktoriseras av RPS, enligt kriterier som myndigheten själv upprättar.

Utan denna auktorisation kan inte anslutna föreningar eller deras medlemmar få licenser på aktuella vapen.

Kritikerna hävdar att en sådan ordning ger utrymme för godtycke, och att Rikspolisstyrelsen får för stor makt att avgöra vilka skytteformer som ska godkännas.

Tunga instanser sa nej
Att så många förslag från Doris Högne Rydheims vapenutredning inte fanns med i lagförslaget har motiverats med att remissinstanserna var emot dem. Att förslaget om Rikspolisstyrelsens auktorisationsrätt finns kvar förklaras med att remissinstanserna inte hade några synpunkter på den saken.

– Det verkar finnas en uppfattning bland politikerna att utredarens förslag kring auktorisation genom RPS nästan enbart fått positiva kommentarer under remissrundan. Men är det så egentligen, säger en vapenägare som kontaktat Svensk Jakt i frågan.

Nej, så är det inte. En lång rad tunga remissinstanser bestående av jägarnas och sportskyttarnas intresseorganisationer samt Naturvårdsverket gav förslaget tummen ner. Det främsta argumentet är att en sådan auktorisation på myndighetens egna villkor innebär rättsosäkerhet, och man föreslår istället att kriterierna för när en förening ska vara godkänd ska fastställas i lagar och förordningar.

”Hot mot demokratin”
Så skrev till exempel Svenska Jägareförbundet att den samlade jakt- och skytterörelsen vid flera tillfällen under utredningens gång framfört att kraven på när en sammanslutning ska godkännas ska stå angiven i lag eller förordning – i annat fall uppnås ingen ytterligare tydlighet i frågan.

Sveriges Vapenägares Förbund skrev: ”Att i lagtext (företrädesvis i vapenförordningen) reglera vad som krävs för att få ett godkännande innebär större rättssäkerhet och en möjlighet att överklaga ett beslut.”
Svenska Svartkrutsfederationen menade i sitt remissvar att denna överflyttning av makt från folkvalda politiker till myndigheter och tjänstemän är ett hot mot demokratin.

Naturvårdsverket, slutligen, konstaterade i sitt remissvar att utredningens förslag kräver närmare kriterier, vilka bör preciseras i förordning eller föreskrifter, utfärdade med stöd av den föreslagna lagen.
Bland andra remissinstanser som sa nej återfinns Jägarnas Riksförbund, Mångkampsförbundet, Pistolskytteförbundet och IPSC Sverige.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay